Popularne hiszpańskie tapas.Podawane w każdym tapas barze.
U mnie z dodatkiem sosu majonezowo-czosnkowego.Typowego dodatku w Hiszpanii.
Tortilla
5 dużych ziemniaków,obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
1 duża cebula
8 wiejskich jajek
sól,pieprz,ostra papryka w proszku
Oliwa lub olej
Plasterki ziemniaków osuszyć na papierowym ręczniku.Na patelnię wlać łyżkę oleju i partiami smażyc ziemniaki.Nie rumienić.
Ziemniaczane plastry powinny zmięknąć.Usmażone plasterki odkładać na sito.
Cebulę pokroić w cienkie piórka.
Podsmazone ziemniaki przełożyć do miski,posolić,dodac pieprz i cebulę.Jajka wzmieszac y papryka i wlac do ziemniakow.Ostroznie wzmieszac i zostawic na 10 minut.Piekarnik rozgrzac do temp.180 st.
Na gleboka patelnie y metalowa raczka wlac oliwe,rozgrzac.Wzlozyc ziemniaki,pryzkryc pokrywa i zostawic na 20 minut.
Wstawic do piekarnika bez pokrzwy i zapiekac do momentu az ziemniaki beda dobrze zrumienione.
Sos majonezowo+czosnkowy
pol sloika dobrego majonezu lub domowy
dwa zabki czosnku
Do majonezu dodac zabki czosnku przecisniete przez praske.Wymieszac.
Gotowa tortille przykryc duzym talerzem lub pokrywa.Odwrocic placek.Kroic w trojkaty.Podawac z sosem.
U mnie z dodatkiem sosu majonezowo-czosnkowego.Typowego dodatku w Hiszpanii.
Tortilla
5 dużych ziemniaków,obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
1 duża cebula
8 wiejskich jajek
sól,pieprz,ostra papryka w proszku
Oliwa lub olej
Plasterki ziemniaków osuszyć na papierowym ręczniku.Na patelnię wlać łyżkę oleju i partiami smażyc ziemniaki.Nie rumienić.
Ziemniaczane plastry powinny zmięknąć.Usmażone plasterki odkładać na sito.
Cebulę pokroić w cienkie piórka.
Podsmazone ziemniaki przełożyć do miski,posolić,dodac pieprz i cebulę.Jajka wzmieszac y papryka i wlac do ziemniakow.Ostroznie wzmieszac i zostawic na 10 minut.Piekarnik rozgrzac do temp.180 st.
Na gleboka patelnie y metalowa raczka wlac oliwe,rozgrzac.Wzlozyc ziemniaki,pryzkryc pokrywa i zostawic na 20 minut.
Wstawic do piekarnika bez pokrzwy i zapiekac do momentu az ziemniaki beda dobrze zrumienione.
Sos majonezowo+czosnkowy
pol sloika dobrego majonezu lub domowy
dwa zabki czosnku
Do majonezu dodac zabki czosnku przecisniete przez praske.Wymieszac.
Gotowa tortille przykryc duzym talerzem lub pokrywa.Odwrocic placek.Kroic w trojkaty.Podawac z sosem.

Ostatnią edycję dokonał moderator: