- Wrz 30, 2007
- 3,550
- 0
- 0
Bardzo szybkie i proste ciasto. W oryginale jest bez dodatku aromatu. Przepis dostalam od prawie tesciowej
Przepis na tortownice 20cm. Ciasto jest lekko wilgotne jednak szybko wysycha wiec trzeba szczelnie przechowywac. Bardzo dobrze sie komponuje z sosem waniliowym.
1 dl= 100ml
ciasto:
100g masla
2 jajka
1,5 dl cukru = 150ml = 3/4 szklanki
2 dl maki = 200ml = 1 szklanka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
0,5 dl slodkiej smietanki = 50ml = 1/4 szklanki
ew. aromat np waniliowy czy rumowy
polewa:
100g masla
1 dl cukru = 100ml = 0,5 szklanki
2 lyzki maki
2 lyzki mleka lub smietanki
70g drobno posiekanych migdalow
1. Rozpuscic maslo. Odstawic do ostygniecia, w miedzyczasie wysmarowac blaszke tluszczem. Zmiksowac jajka z cukrem, dodac smietanke, aromat (lub nie), make, proszek do pieczenia na samym koncu wlac maslo. Przelac miksture do blaszki i piec 20-25 min w 180C
2. W miedzyczasie przygotowac polewe. Rozpuscic maslo, dodac cukier, make i smietanke ((cukier musi sie dokladnie rozpuscic), zagotowac, nastepnie mieszac az nieco zgestnieje, dodac migdaly. Wyjac placek z piekarnika, wylac na niego goraca polewe i dalej piec w tej samej temperatuze kolejne 10 min.
Uwaga - polewa moze bombelkowac w piekarniku i wydawac sie kompletna kleska, ale wszystko bedzie ok, na samym koncu ladnie zbrazowieje


1 dl= 100ml
ciasto:
100g masla
2 jajka
1,5 dl cukru = 150ml = 3/4 szklanki
2 dl maki = 200ml = 1 szklanka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
0,5 dl slodkiej smietanki = 50ml = 1/4 szklanki
ew. aromat np waniliowy czy rumowy
polewa:
100g masla
1 dl cukru = 100ml = 0,5 szklanki
2 lyzki maki
2 lyzki mleka lub smietanki
70g drobno posiekanych migdalow
1. Rozpuscic maslo. Odstawic do ostygniecia, w miedzyczasie wysmarowac blaszke tluszczem. Zmiksowac jajka z cukrem, dodac smietanke, aromat (lub nie), make, proszek do pieczenia na samym koncu wlac maslo. Przelac miksture do blaszki i piec 20-25 min w 180C
2. W miedzyczasie przygotowac polewe. Rozpuscic maslo, dodac cukier, make i smietanke ((cukier musi sie dokladnie rozpuscic), zagotowac, nastepnie mieszac az nieco zgestnieje, dodac migdaly. Wyjac placek z piekarnika, wylac na niego goraca polewe i dalej piec w tej samej temperatuze kolejne 10 min.
Uwaga - polewa moze bombelkowac w piekarniku i wydawac sie kompletna kleska, ale wszystko bedzie ok, na samym koncu ladnie zbrazowieje

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: