Toscakakku - tradycyjne finskie ciasto do herbaty

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,550
0
0
Bardzo szybkie i proste ciasto. W oryginale jest bez dodatku aromatu. Przepis dostalam od prawie tesciowej
icon_mrgreen.gif
Przepis na tortownice 20cm. Ciasto jest lekko wilgotne jednak szybko wysycha wiec trzeba szczelnie przechowywac. Bardzo dobrze sie komponuje z sosem waniliowym.

1 dl= 100ml

ciasto:
100g masla
2 jajka
1,5 dl cukru = 150ml = 3/4 szklanki
2 dl maki = 200ml = 1 szklanka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
0,5 dl slodkiej smietanki = 50ml = 1/4 szklanki
ew. aromat np waniliowy czy rumowy

polewa:
100g masla
1 dl cukru = 100ml = 0,5 szklanki
2 lyzki maki
2 lyzki mleka lub smietanki
70g drobno posiekanych migdalow

1. Rozpuscic maslo. Odstawic do ostygniecia, w miedzyczasie wysmarowac blaszke tluszczem. Zmiksowac jajka z cukrem, dodac smietanke, aromat (lub nie), make, proszek do pieczenia na samym koncu wlac maslo. Przelac miksture do blaszki i piec 20-25 min w 180C

2. W miedzyczasie przygotowac polewe. Rozpuscic maslo, dodac cukier, make i smietanke ((cukier musi sie dokladnie rozpuscic), zagotowac, nastepnie mieszac az nieco zgestnieje, dodac migdaly. Wyjac placek z piekarnika, wylac na niego goraca polewe i dalej piec w tej samej temperatuze kolejne 10 min.

Uwaga - polewa moze bombelkowac w piekarniku i wydawac sie kompletna kleska, ale wszystko bedzie ok, na samym koncu ladnie zbrazowieje

toscakakku.jpg

Załączniki

• toscakakku.jpg
    toscakakku.jpg
    142 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,615
0
0
Pięknie wygląda
lecker.gif
aż mam ochotę iść i piec
icon_mrgreen.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
15,957
1
0
Kiiri , bardzo Cię proszę możesz mi podać to nie w dl? Niby teoretycznie wiem ile to , ale nie mam pewności,bo przepisy w ktorych wystepowała ta miara z reguły mi się nie udawały. Chociaż możliwe że akurat nie z tego powodu.

samanta

Member
Sie 19, 2007
15,957
1
0

valvula

Member
Sie 14, 2008
30
0
0
Zrobiłam dzisiaj to ciasto, ale coś mi piekarnik szwankuje i skorupka nie przypiekła się tak jak powinna
icon_sad.gif
Degustacja jutro, więc dopiero wtedy będę mogła powiedzieć coś o smaku.

Katarzynna

Member
Maj 8, 2008
35
0
0
Pyszne!
Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zepsuła - polewa wyszła mi ciapciata na potęgę i wcale się nie wylała na ciasto, tylko leżała jak ją położyłam
baa.gif
Musiałam ją rozprowadzać łyżką po gorącym cieście i w ten sposób wyprodukowałam zakalec, ale w smaku naprawdę bardzo fajny, dziękuję Tobie i Teściowej in spe:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy