Tourte lub tarta serowa*

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kawa, wiesz dla mnie to rybka, w ogole bym sie nie wypowiadała w tym temacie, gdyby nie prosba na PW (bo szczerze mówiąc nie bardzo mnie kręcą dyskusje nazwowe, pouczanie Gordona Ramsaya, ze jego sorbet to lody, udowadnianie, ze tiramisu to nie tiramisu a jakeis ciasto to nie tort dobosza. A niech sobie autor mowi jak chce o swojej potrawie, co za różnica.

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Może być, że to jest mało ważne, ale raz, że dzięki tej dyskusji ja i zapewne parę jeszcze osób dowiedziało się, że istnieje coś takiego, jak tourte, a dwa, że nazwa może być ważna dla kogoś, kto szuka konkretnego przepisu. Kopii o nazwę kruszyć nie mam zamiaru, jednak sama napisałaś: "bo wg mnie w nazwie chodzi o to, zeby pozwalala szybko w glowie stworzyc sobie 'imidż' icon_lol.gif danej potrawy... Słowo tarta by mnie zmyliło, a tourte zaintrygowało. " I o to właśnie mi chodzi.

Dzięki za pomoc <uśmiech>

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Malgosimi @ 18 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=523355Kawa, wiesz dla mnie to rybka, w ogole bym sie nie wypowiadała w tym temacie, gdyby nie prosba na PW (bo szczerze mówiąc nie bardzo mnie kręcą dyskusje nazwowe, pouczanie Gordona Ramsaya, ze jego sorbet to lody, udowadnianie, ze tiramisu to nie tiramisu a jakeis ciasto to nie tort dobosza. A niech sobie autor mowi jak chce o swojej potrawie, co za różnica.
tym bardziej, ze tutaj NIKT widzac to nie powie TOURTE; wiec chcialam w przepisie nazwac to tak, jak nazywamy to tutaj, skoro przepis oryginalny... nie sadzilam, ze wyniknie z tego dyskusja... nastepnym razem chyba gleboko sie zastanowie
gruebel_2.gif
zanim cos przetlumacze i wpisze...
pozdrawiam wszystkich

Beata

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Bea, a jakaś krzywda się komuś z tego powodu stała, że się zastanawiałam, czy to tarta? Chyba nie. Jedynie ja się dowiedziałam, że jest coś takiego, jak tourte. Zresztą zrobisz, jak zechcesz.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
nieee!!! ja nie w tym sensie Kawa!!!!! tylko tak wklepujac ten przepis nawet nie pomyslalam ze moze z tego wyniknac taka dyskusja!!! i nawet glupio sie potem czulam ze tego wczesniej sama jakos nie sprawdzilam! to nie byla zadna krytyka bron Boze tylko moje stwierdzenie!
no to koniec tematu
icon_wink.gif

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Bea, w porządku, źle zrozumiałam, przepraszam. Ja lubię takie dyskusje, bo sporo się z nich dowiaduję. Jeżeli to nie jest dyskusja w stylu &quot;moje na wierzchu&quot;, to jestem jak najbardziej za.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Bea73 @ 18 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=523754nieee!!! ja nie w tym sensie Kawa!!!!! tylko tak wklepujac ten przepis nawet nie pomyslalam ze moze z tego wyniknac taka dyskusja!!! i nawet glupio sie potem czulam ze tego wczesniej sama jakos nie sprawdzilam!
I, bo to pierwsza dyskusja, czy ostatnia?
icon_mrgreen.gif
Podyskutować zawsze mozna, zwłaszcza jak sie zna na temacie <ja w tym raczej kiepska, bo nie wiem czym sie jedno od drugiego rózni
rofl.gif
>
Tak wiec nie krepuj sie nastepnym razem niczego
icon_wink.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
To ja się dopiszę jeszcze w kwestii uściślenia. Zajrzałam do słownika (że też wcześniej na to nie wpadłam
icon_redface.gif
) i co znalazłam? Otóż tourte jest przetłumaczone jako pasztet w cieście. W innym z kolei jest: &quot;Danie przygotowane z ciasta francuskiego lub brisee (jak to po polsku będzie? kruche?), wypełnione mięsem, rybą, warzywami lub owocami i przykryte takim samym ciastem&quot;

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
lemina @ 20 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=525088To ja się dopiszę jeszcze w kwestii uściślenia. Zajrzałam do słownika (że też wcześniej na to nie wpadłam
icon_redface.gif
) i co znalazłam? Otóż tourte jest przetłumaczone jako pasztet w cieście. W innym z kolei jest: &quot;Danie przygotowane z ciasta francuskiego lub brisee (jak to po polsku będzie? kruche?), wypełnione mięsem, rybą, warzywami lub owocami i przykryte takim samym ciastem&quot;
i niestety upieram sie : tourte jest o wiele wyzsze!!!
icon_biggrin.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
lemina @ 20 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=525099Wiesz... Czasem moje tarty też są wysokie
icon_wink.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
nie o to chodzi.... jako ze zyje tu tylko i wylacznie w gronie &quot;tubylcow&quot; to chce tylko sprecyzowac, ze tutaj nikt tego nie nazwie &quot;tourte&quot; bo tourte zupelnie inaczej wyglada... Mysle, ze gdyby ktos z zagranicy chcial zrobic jakies polskie danko to fajnie by bylo gdyby mu ktos z Polski wlasnie powiedzial co i jak; wiec ja tylko - po raz ostatni, obiecuje... ale ciezko mi ta tourte przetrawic...
icon_mrgreen.gif
- ze tutaj nikt tego tak nie nazwie
icon_wink.gif

pozdr
icon_wink.gif

wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy