Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Tradycyjny włoski pieróg/Torta rustica
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 345359" data-attributes="member: 956"><p><strong>Tradycyjny włoski wiejski pieróg</strong></p><p></p><p>Przepis ze strony: <a href="https://aynmark.wordpress.com/2005/06/16/torta-rustica/" target="_blank">https://aynmark.wordpress.com/2005/06/16/torta-rustica/</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]15213[/ATTACH]</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="color: #000080">Zdjęcie moje, niestety nie takie ładne jak oryginalne, ale można je obejrzeć na stronie Ayn.</span></span></p><p></p><p><u><em>Ciasto</em></u></p><p>80 ml ciepłej wody </p><p>torebka (7g) suchych drożdży </p><p>1 łyżeczka cukru </p><p>2 jajka</p><p>2 łyżki oliwy lub oleju</p><p>280 g mąki </p><p>1 łyżeczka soli </p><p>1/4 filiżanki startego parmezanu </p><p></p><p><u><em>Nadzienie</em></u></p><p>280 g zamrożonego szpinaku (rozmrozić i pokroić)</p><p>420 g sera ricotta </p><p>3/4 filiżanki sera asiago lub pecorino startego na drobnej tarce </p><p>1/4 filiżanki sera parmezan startego na drobnej tarce </p><p>1 filiżanka pociętych listków bazylii lub 1,5 łyżki bazylii suszonej </p><p>1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu </p><p>1 jajko</p><p>110 g kiełbasy salami</p><p>60 g sera mozarella </p><p>2 niewielkie pomidory </p><p></p><p><u><em>Ciasto</em></u></p><p>W małym naczyniu zmieszać wodę, drożdże i cukier, odstawić na 5 minut</p><p>W dużej misce zmieszać zaczyn, jajka, olej. Dodać mąkę, parmezan i sól. Wyrobić miękkie ale nie lepiące się ciasto. Można wyrobić w maszynie do chleba lub mikserem.</p><p>Gotowe ciasto włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Można też wstawić do lodówki na 8 do 24 godzin.</p><p></p><p><u><em>Nadzienie</em></u></p><p>Odcisnąć płyn z rozmrożonego szpinaku (im bardziej suchy – tym lepiej). Zmieszać w misce szpinak, ricottę, 1/2 filiżanki asiago lub pecorino, parmezan, bazylię, pieprz i rozkłócone jajko (troszkę jajka zostawić do posmarowania wierzchu).</p><p>Salami pokroić w paseczki, mozarellę i pomidory (bez skóry i pestek) pokroić w kostkę.</p><p></p><p>Nagrzać piekarnik do 200°C. Natłuścić blachę.</p><p></p><p>Odłożyć 1/2 filiżanki ciasta do zrobienia plecionki, a pozostałe podsypując mąką rozwałkować w okrąg o średnicy 35 cm. Placek przełożyć na natłuszczoną blachę.</p><p> </p><p>Wyłożyć kolejno nadzienie, zostawiając wolne 5 cm od brzegu:</p><p>- salami</p><p>- posypać pozostałym serem pecorino </p><p>- ricottę ze szpinakiem</p><p>- pomidory</p><p>- mozarellę</p><p>Z pozostawionego ciasta zrobić 6 długich wałeczków. Ułożyć z nich plecionkę na nadzieniu. Końce plecionki przykryć pozostawionym pustym brzegiem placka, robiąc zakładki, lekko docisnąć.</p><p>Posmarować pozostawionym jajkiem zmieszanym z 1 łyżeczką wody.</p><p></p><p>Piec 25-30 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca położyć na kratce, pozwolić odparować. Podawać gorący lub w temperaturze pokojowej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 345359, member: 956"] [B]Tradycyjny włoski wiejski pieróg[/B] Przepis ze strony: [URL="https://aynmark.wordpress.com/2005/06/16/torta-rustica/"]https://aynmark.wordpress.com/2005/06/16/torta-rustica/[/URL] [ATTACH=full]15213[/ATTACH] [SIZE=8][COLOR=#000080]Zdjęcie moje, niestety nie takie ładne jak oryginalne, ale można je obejrzeć na stronie Ayn.[/COLOR][/SIZE] [U][I]Ciasto[/I][/U] 80 ml ciepłej wody torebka (7g) suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 jajka 2 łyżki oliwy lub oleju 280 g mąki 1 łyżeczka soli 1/4 filiżanki startego parmezanu [U][I]Nadzienie[/I][/U] 280 g zamrożonego szpinaku (rozmrozić i pokroić) 420 g sera ricotta 3/4 filiżanki sera asiago lub pecorino startego na drobnej tarce 1/4 filiżanki sera parmezan startego na drobnej tarce 1 filiżanka pociętych listków bazylii lub 1,5 łyżki bazylii suszonej 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 jajko 110 g kiełbasy salami 60 g sera mozarella 2 niewielkie pomidory [U][I]Ciasto[/I][/U] W małym naczyniu zmieszać wodę, drożdże i cukier, odstawić na 5 minut W dużej misce zmieszać zaczyn, jajka, olej. Dodać mąkę, parmezan i sól. Wyrobić miękkie ale nie lepiące się ciasto. Można wyrobić w maszynie do chleba lub mikserem. Gotowe ciasto włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Można też wstawić do lodówki na 8 do 24 godzin. [U][I]Nadzienie[/I][/U] Odcisnąć płyn z rozmrożonego szpinaku (im bardziej suchy – tym lepiej). Zmieszać w misce szpinak, ricottę, 1/2 filiżanki asiago lub pecorino, parmezan, bazylię, pieprz i rozkłócone jajko (troszkę jajka zostawić do posmarowania wierzchu). Salami pokroić w paseczki, mozarellę i pomidory (bez skóry i pestek) pokroić w kostkę. Nagrzać piekarnik do 200°C. Natłuścić blachę. Odłożyć 1/2 filiżanki ciasta do zrobienia plecionki, a pozostałe podsypując mąką rozwałkować w okrąg o średnicy 35 cm. Placek przełożyć na natłuszczoną blachę. Wyłożyć kolejno nadzienie, zostawiając wolne 5 cm od brzegu: - salami - posypać pozostałym serem pecorino - ricottę ze szpinakiem - pomidory - mozarellę Z pozostawionego ciasta zrobić 6 długich wałeczków. Ułożyć z nich plecionkę na nadzieniu. Końce plecionki przykryć pozostawionym pustym brzegiem placka, robiąc zakładki, lekko docisnąć. Posmarować pozostawionym jajkiem zmieszanym z 1 łyżeczką wody. Piec 25-30 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca położyć na kratce, pozwolić odparować. Podawać gorący lub w temperaturze pokojowej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Tradycyjny włoski pieróg/Torta rustica
Top
Bottom