Treacle Tart

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kruche ciasto:
115g maki zwyklej
90g masla (lub po 45g masla i smlacu)
2-3 lyzki lodowatej wody

Maslo (tluszcze) siekam z maka, skrapiam woda, mieszam, zagniatam szybko ciasto, zawijam w folie i wkladam do lodowki na min. 30 minut. Ciasto rozwalkowuje cienko i wykladam nim foremke do tart (1 duza lub 6 malych), rezerwujac scinki ciasta. Wkladam z powrotem do lodowki. Gdy ciasto sie chlodzi przygotowuje nadzienie.

Nadzienie:
300g golden syrup
25g masla
skorka i sok z jednej cytryny
50g bulki tartej
1/4 - 1/2 lyzeczki mielonego imbiru

mleko do smarowania wierzchu ciasta

Piec rozgrzewam do 200C.

Do rondla wkladam gloden syrup, maslo, skorke i sok z cytryny. Podgrzewam na malenkim ogniu, mieszajc, az wszystkie skladniki polacza sie. Foremki z ciastem wyjmuje z lodowki.
Bulke tarta lacze imbirem i taka mieszanka posypuje spody ciasta. Na to wylewam syrop z dodatkami (2/3 wysokosci). Rozwalkowuje zarezerwowane ciasto i tne na paski lub specjalnym walkiem wycinam kratke (lattice), ukladam na wierzchu tarty i smaruje mlekiem. Foremki ustawiam na blasze i wkladam do goracego pieca. Pieke 25- 30 minut z termoobiegiem.
 

Załączniki

  • Treacle_Tart.jpg
    Treacle_Tart.jpg
    67.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Treacle_Tart_2.jpg
    Treacle_Tart_2.jpg
    84.8 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy