- Wrz 3, 2008
- 1,371
- 0
- 0
Tricolada
Mrożony tort – mus z trzech rodzajów czekolady
Przepis autorstwa Karin Goren podała na Isbushce Vica:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...15604#post15604
przetłumaczyła z rosyjskiego Joanna
Składniki:
Ciasto na spód:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
120 g cukru
40 g mąki
30 g kakao
1/4 łyżeczki soli
Mus z gorzkiej czekolady:
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki (375 ml)
200 g gorzkiej czekolady
Mus z mlecznej czekolady:
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki
200 g mlecznej czekolady
Mus z białej czekolady:
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
200 g białej czekolady
Polewa:
1/3 szklanki kremówki
80 g gorzkiej czekolady
---
blaszka 24cm x 24cm
Przygotowywanie deseru najlepiej zacząć poprzedniego dnia wieczorem od zrobienia musów, ponieważ trzeba je włożyć do lodówki na co najmniej 4h.
3/4 szklanki śmietany kremówki zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wrzucić do niej połamaną gorzką czekoladę, rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać do miseczki, wystudzić, włożyć do lodówki na co najmniej 4h (ja włożyłam na noc).
Tak samo przygotować pozostałe musy - z mlecznej i białej czekolady.
Przygotować spód: rozpuścić w garnuszku masło, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać, wystudzić. Dodać cukier, jajka, mąkę, kakao i sól a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Wylać na blaszkę i piec w temp. 170°C przez ok. 15min. Po wyjęciu z pieca wystudzić! (inaczej czekolada rozpuści się i rozleje po spodzie)
Wyjąć z lodówki mus z gorzką czekoladą. Mój był baaardzo gęsty, właściwie zrobił się prawie jak tabliczka czekolady, więc pozwoliłam mu chwilę odpocząć w cieplejszym miejscu
Do musu wlewamy 3/4 szklanki kremówki i ubijamy na gęstą, sztywną masę. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na wcześniej upieczonym spodzie. Wstawić do zamrażalnika na 20-40min.
W ten sam sposób postępujemy z musem z mlecznej czekolady, powstałą masę rozprowadzamy na masie z gorzkiej czekolady, ponownie wkładamy do zamrażalnika na 20-40min.
Ubijamy z kremówką ostatni mus i wykładamy na pozostałe. Tak przygotowany deser wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2h.
W oryginalnym przepisie jest jeszcze polewa z kremówki i czekolady, ale myślę, że spokojnie można ją pominąć, choć jest łatwa w przygotowaniu: zagotować śmietankę ze szczyptą soli, wylać na czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Trochę schłodzić i wylać na zamrożony deser. Wstawić z powrotem do zamrażalnika.
Ciasto przed podaniem trzeba wyjąć z zamrażalki na minimum 30min., inaczej naprawdę ciężko będzie ukroić kawałek, a ślinka będzie lecieć!
wiecej zdjęć na blogu
Deser jest obłędny! Taki lodowo - czekoladowy, rozpływa się w ustach, czekolady się mieszają, dodatkowo spód jest naprawdę pyszny, mniaaaaam!
Mrożony tort – mus z trzech rodzajów czekolady
Przepis autorstwa Karin Goren podała na Isbushce Vica:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...15604#post15604
przetłumaczyła z rosyjskiego Joanna
Składniki:
Ciasto na spód:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
120 g cukru
40 g mąki
30 g kakao
1/4 łyżeczki soli
Mus z gorzkiej czekolady:
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki (375 ml)
200 g gorzkiej czekolady
Mus z mlecznej czekolady:
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki
200 g mlecznej czekolady
Mus z białej czekolady:
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
200 g białej czekolady
Polewa:
1/3 szklanki kremówki
80 g gorzkiej czekolady
---
blaszka 24cm x 24cm
Przygotowywanie deseru najlepiej zacząć poprzedniego dnia wieczorem od zrobienia musów, ponieważ trzeba je włożyć do lodówki na co najmniej 4h.
3/4 szklanki śmietany kremówki zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wrzucić do niej połamaną gorzką czekoladę, rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać do miseczki, wystudzić, włożyć do lodówki na co najmniej 4h (ja włożyłam na noc).
Tak samo przygotować pozostałe musy - z mlecznej i białej czekolady.
Przygotować spód: rozpuścić w garnuszku masło, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać, wystudzić. Dodać cukier, jajka, mąkę, kakao i sól a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Wylać na blaszkę i piec w temp. 170°C przez ok. 15min. Po wyjęciu z pieca wystudzić! (inaczej czekolada rozpuści się i rozleje po spodzie)
Wyjąć z lodówki mus z gorzką czekoladą. Mój był baaardzo gęsty, właściwie zrobił się prawie jak tabliczka czekolady, więc pozwoliłam mu chwilę odpocząć w cieplejszym miejscu

W ten sam sposób postępujemy z musem z mlecznej czekolady, powstałą masę rozprowadzamy na masie z gorzkiej czekolady, ponownie wkładamy do zamrażalnika na 20-40min.
Ubijamy z kremówką ostatni mus i wykładamy na pozostałe. Tak przygotowany deser wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2h.
W oryginalnym przepisie jest jeszcze polewa z kremówki i czekolady, ale myślę, że spokojnie można ją pominąć, choć jest łatwa w przygotowaniu: zagotować śmietankę ze szczyptą soli, wylać na czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Trochę schłodzić i wylać na zamrożony deser. Wstawić z powrotem do zamrażalnika.
Ciasto przed podaniem trzeba wyjąć z zamrażalki na minimum 30min., inaczej naprawdę ciężko będzie ukroić kawałek, a ślinka będzie lecieć!

wiecej zdjęć na blogu
Deser jest obłędny! Taki lodowo - czekoladowy, rozpływa się w ustach, czekolady się mieszają, dodatkowo spód jest naprawdę pyszny, mniaaaaam!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: