- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kiedy wypatrzyłam na blogu Kucharzysz? przepis na pieczywo bezdrożdzowe, uznałam go za niezwykle interesujący. A kiedy przepis ten wypróbowałam - rezultat mnie zachwycił. Polecam te smaczne, puszyste, pikantne bułeczki, pasujące do serów, wędlin i warzyw. Wspaniały pomysł na błyskawiczne pieczywo.
225 g mąki pszennej
150 ml mleka
4 łyżki stołowe zimnego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g starego żółtego sera
2 łyżki oregano
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
papryka słodka
jajko
1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać zimne masło starte na tarce lub pokruszone w palcach. Rozetrzeć palcami masło wraz z mąką i przyprawami, aż składniki dokładnie się połączą. Dodać żółty ser, oregano - wymieszać. Dolać tyle mleka, by zagnieść ciasto.
2. Ciasto wyrobić, ew. podsypując mąką, by się nie kleiło do dłoni.
3. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie rozwałkować na dwa placki o średnicy ok. 15 cm. i grubości ok. 2.5 cm.
Każdy z placek przekroić na krzyż, tak, by powstały 4 trójkąty.
Każdy z trójkątów posmarować rozmąconym odrobiną mleka jajkiem i posypać papryką.
4. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane.



225 g mąki pszennej
150 ml mleka
4 łyżki stołowe zimnego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g starego żółtego sera
2 łyżki oregano
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
papryka słodka
jajko
1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać zimne masło starte na tarce lub pokruszone w palcach. Rozetrzeć palcami masło wraz z mąką i przyprawami, aż składniki dokładnie się połączą. Dodać żółty ser, oregano - wymieszać. Dolać tyle mleka, by zagnieść ciasto.
2. Ciasto wyrobić, ew. podsypując mąką, by się nie kleiło do dłoni.
3. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie rozwałkować na dwa placki o średnicy ok. 15 cm. i grubości ok. 2.5 cm.
Każdy z placek przekroić na krzyż, tak, by powstały 4 trójkąty.
Każdy z trójkątów posmarować rozmąconym odrobiną mleka jajkiem i posypać papryką.
4. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: