- Paź 13, 2007
- 419
- 0
- 0
Z nadmiaru różnych produktów, a braku innych powstało ono - pogromca serc męskich (no dobra, damskich też). Posklejałam w głowie parę receptur, coś ujęłam, coś dodałam, zatem nie będę może denerwować autorów "podstawowych" przepisów (m.in. masy cytyrynowej - tu:różowej z fantastycznego cytrynowca na cc)
i podawać się na nich jako inspiratorów.
Trójkolorowe ciasto sklejane
Ciemne ciasto (na blachę ok. 30x20cm):
- 1 i 2/3 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 5-6 łyżek kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. maślanki
- 3/4 szkl. oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szkl. gorącej wody
Piekarnik nagrzać do temp. 160 st.C.
Składniki sypkie wymieszać. Jajka lekko ubić, dolać do nich maślankę, a następnie olej, dobrze wymieszać, wlać gorącą wodę i połączyć. Całą tę mieszankę przelać do sypkich produktów, po czym dobrze wymieszać/zmiksować. Piec ok. 45-50 minut (do „suchego patyczka”
.
Po wystudzeniu ciasta, przekroić je na 2 równe części.
Biała masa:
- 0,5 l mleka
- 1 op. budyniu jasnego (kokosowego, waniliowego, śmietankowego itp.)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szkl. wiórek kokosowych
- 50 g (a 100 będzie chyba jeszcze lepiej) białej czekolady
- 125 g masła/margaryny (0,5 kostki)
- 1 wafelek kokosowy typu Princessa
W pół szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy. Resztę gotować z cukrami i wiórkami ok.10 minut do zgęstnienia. Masło z czekoladą rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej) i dodać do masy kokosowej. Po wymieszaniu, dodać budyń i gotować chwilę. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wsypać pokrojony/pokruszony dość drobno wafelek. Masę, po kilku minutach spędzonych w lodówce, wyłożyć na pierwszą część ciasta, od razu dobrze przykrywając drugą.
Różowa masa:
- 1,5 szkl. wody
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 op. galaretki wiśniowej/truskawkowej
- 0,5 średniej wielkości cytryny
- 1 jajko (osobno białko, osobno żółtko)
- 1/4 kostki masła/dobrej margaryny
- 1/3 szkl. cukru
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
Ugotować budyń na wodzie z cukrem. Kiedy będzie już gotowy (gęsty), zestawić z palnika i do gorącego wyspać galaretkę, po czym dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia (można przykryć folią, coby nie utworzył się „kożuch”
. Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodawać stopniowo chłodny budyń, ciągle ucierając/miksując. Kiedy krem stanie się jednolity, dodajemy powoli sok wyciśnięty z połowy cytryny, mieszamy, a na końcu łączymy go delikatnie z pianą białka ubitą na sztywno (ze szczyptą soli, tradycyjnie).
Gdy masa zacznie tężeć (dość szybko), wykładamy ją na górną część ciasta (można nasączyć ją sokiem z drugiej połówki cytryny). Całość wstawiamy do lodówki na parę godzin i dekorujemy dowolnie, np. wiórkami kokosowymi.
i podawać się na nich jako inspiratorów.
Trójkolorowe ciasto sklejane
Ciemne ciasto (na blachę ok. 30x20cm):
- 1 i 2/3 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 5-6 łyżek kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. maślanki
- 3/4 szkl. oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szkl. gorącej wody
Piekarnik nagrzać do temp. 160 st.C.
Składniki sypkie wymieszać. Jajka lekko ubić, dolać do nich maślankę, a następnie olej, dobrze wymieszać, wlać gorącą wodę i połączyć. Całą tę mieszankę przelać do sypkich produktów, po czym dobrze wymieszać/zmiksować. Piec ok. 45-50 minut (do „suchego patyczka”
Po wystudzeniu ciasta, przekroić je na 2 równe części.
Biała masa:
- 0,5 l mleka
- 1 op. budyniu jasnego (kokosowego, waniliowego, śmietankowego itp.)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szkl. wiórek kokosowych
- 50 g (a 100 będzie chyba jeszcze lepiej) białej czekolady
- 125 g masła/margaryny (0,5 kostki)
- 1 wafelek kokosowy typu Princessa
W pół szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy. Resztę gotować z cukrami i wiórkami ok.10 minut do zgęstnienia. Masło z czekoladą rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej) i dodać do masy kokosowej. Po wymieszaniu, dodać budyń i gotować chwilę. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wsypać pokrojony/pokruszony dość drobno wafelek. Masę, po kilku minutach spędzonych w lodówce, wyłożyć na pierwszą część ciasta, od razu dobrze przykrywając drugą.
Różowa masa:
- 1,5 szkl. wody
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 op. galaretki wiśniowej/truskawkowej
- 0,5 średniej wielkości cytryny
- 1 jajko (osobno białko, osobno żółtko)
- 1/4 kostki masła/dobrej margaryny
- 1/3 szkl. cukru
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
Ugotować budyń na wodzie z cukrem. Kiedy będzie już gotowy (gęsty), zestawić z palnika i do gorącego wyspać galaretkę, po czym dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia (można przykryć folią, coby nie utworzył się „kożuch”
Gdy masa zacznie tężeć (dość szybko), wykładamy ją na górną część ciasta (można nasączyć ją sokiem z drugiej połówki cytryny). Całość wstawiamy do lodówki na parę godzin i dekorujemy dowolnie, np. wiórkami kokosowymi.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: