Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Trójkolorowy włoski sernik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="atina" data-source="post: 1208339" data-attributes="member: 7876"><p>Przepis podany przez <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=961092" target="_blank">Dziunię </a>w przepisach niewypróbowanych. </p><p>Jak go piekłam dokonałam małych zmian : do każdej warstwy dawałam tylko 1/3 szklanki cukru, do warstwy migdałowej dodałam dodatkowo połamane płatki migdałowe (1/2 szklanki), miałam troszkę mało wiśni, bo tylko połowę tego co jest w przepisie. Piekłam w tortownicy 23cm. Orzechy do warstwy spodniej trzeba bardzo drobno posiekać, bo inaczej mogą być problemy z wyklejeniem dna. </p><p>Sernik jest pyszny.</p><p></p><p>Składniki na formę 23-24 cm</p><p></p><p>Spód:</p><p></p><p>- 1/2 filiżanki mąki</p><p>- 56 g masła</p><p>- 1/4 filiżanki orzechów włoskich</p><p>- 1 łyżka cukru</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p></p><p>Warstwa czekoladowa:</p><p>- 310 g serka kremowego zmiękczonego</p><p>- 2 jajka</p><p>- 1/2 filiż. cukru</p><p>- 1/4 filiż. kakao</p><p>- 1/2 łyżeczki wanilii</p><p>- 1/4 filiż. mini chipsów czekoladowych (drażetek)</p><p></p><p>Warstwa migdałowa:</p><p>- 310 g serka kremowego zmiękczonego</p><p>- 3 łyżki śmietany 30-36%</p><p>- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego</p><p>- 2 jajka</p><p>- 1/2 filiż. cukru</p><p></p><p>Warstwa owocowa:</p><p>- 310 g serka kremowego zmiękczonego</p><p>- 2 jajka</p><p>- 2 krople czerwonego barwnika spożywczego</p><p>- 1/2 filiż. cukru</p><p>- 1 1/2 odsączonych wiśni</p><p></p><p>Na polewę:</p><p></p><p>- 1/2 filiż. kwaśnej śmietany</p><p>- 1/2 filiż. cukru</p><p>- 1 łyżeczka wanilii</p><p></p><p>Nagrzać piekarnik do 175*C.</p><p>Na spód wymieszać mąkę, masło, orzechy i cukier. Przełozyć masę do natłuszczonej formy, docinąć do dna i piec ok. 15 minut, aż się zarumieni. Wyjąć na kratkę.</p><p>Na masę czekoladową zmiksować ser, jajka, cukier, kakao i wanilię. Wmieszać chipsy czekoladowe i przełozyć masę na spód. Zapiekać 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę.</p><p>Na mase migdałową zmiksować ser, śmietanę i ekstrakt, dodać jajka i cukier, wymieszac na gładko. Ostrożnie za pomoca łyżki przełozyć masę na sernik rozsmarowując ją w razie potrzeby. Zapiekać ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę.</p><p>Na mase owocową zmiksować ser, cukier, jajka i barwnik. Dodać wiśnie i ostrożnie wyłożyc na sernik. Zapiekać ok. 30 minut, aż środek będzie lekko ścięty. Wyjąć i odstawić na kratkę.</p><p>Na polewę wymieszać kwaśną śmietanę, cukier i wanilię. Wylac ostrożnie na ciasto i ostatni raz zapiekać ok. 8 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić 2-3 godziny na kratce. podawać w temperaturze pokojowej. </p><p></p><p>[ATTACH=full]68680[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]68681[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="atina, post: 1208339, member: 7876"] Przepis podany przez [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=961092"]Dziunię [/URL]w przepisach niewypróbowanych. Jak go piekłam dokonałam małych zmian : do każdej warstwy dawałam tylko 1/3 szklanki cukru, do warstwy migdałowej dodałam dodatkowo połamane płatki migdałowe (1/2 szklanki), miałam troszkę mało wiśni, bo tylko połowę tego co jest w przepisie. Piekłam w tortownicy 23cm. Orzechy do warstwy spodniej trzeba bardzo drobno posiekać, bo inaczej mogą być problemy z wyklejeniem dna. Sernik jest pyszny. Składniki na formę 23-24 cm Spód: - 1/2 filiżanki mąki - 56 g masła - 1/4 filiżanki orzechów włoskich - 1 łyżka cukru Nadzienie: Warstwa czekoladowa: - 310 g serka kremowego zmiękczonego - 2 jajka - 1/2 filiż. cukru - 1/4 filiż. kakao - 1/2 łyżeczki wanilii - 1/4 filiż. mini chipsów czekoladowych (drażetek) Warstwa migdałowa: - 310 g serka kremowego zmiękczonego - 3 łyżki śmietany 30-36% - 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - 2 jajka - 1/2 filiż. cukru Warstwa owocowa: - 310 g serka kremowego zmiękczonego - 2 jajka - 2 krople czerwonego barwnika spożywczego - 1/2 filiż. cukru - 1 1/2 odsączonych wiśni Na polewę: - 1/2 filiż. kwaśnej śmietany - 1/2 filiż. cukru - 1 łyżeczka wanilii Nagrzać piekarnik do 175*C. Na spód wymieszać mąkę, masło, orzechy i cukier. Przełozyć masę do natłuszczonej formy, docinąć do dna i piec ok. 15 minut, aż się zarumieni. Wyjąć na kratkę. Na masę czekoladową zmiksować ser, jajka, cukier, kakao i wanilię. Wmieszać chipsy czekoladowe i przełozyć masę na spód. Zapiekać 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę. Na mase migdałową zmiksować ser, śmietanę i ekstrakt, dodać jajka i cukier, wymieszac na gładko. Ostrożnie za pomoca łyżki przełozyć masę na sernik rozsmarowując ją w razie potrzeby. Zapiekać ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę. Na mase owocową zmiksować ser, cukier, jajka i barwnik. Dodać wiśnie i ostrożnie wyłożyc na sernik. Zapiekać ok. 30 minut, aż środek będzie lekko ścięty. Wyjąć i odstawić na kratkę. Na polewę wymieszać kwaśną śmietanę, cukier i wanilię. Wylac ostrożnie na ciasto i ostatni raz zapiekać ok. 8 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić 2-3 godziny na kratce. podawać w temperaturze pokojowej. [ATTACH=full]68680[/ATTACH] [ATTACH=full]68681[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Trójkolorowy włoski sernik
Bottom