Trufelki z bailey's

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Wczoraj wlasnie robilam te trufelki , bo mialam ochote na cos slodkiego i pysznego
icon_smile.gif


Przepis pochodzi z land o lakes:)


No a wiec:

1 szklanka kremowki
2 lyzeczki wanilii
odrobinka soli
45 dag gorzkiej czekolady, na male kawalki pokrojonej
12 dag mlecznej czekolady( drobno pokrojonej
4 zoltka
3 lyzki Bailey's
2/3 szklanki nieslodzonego kakao


Podgrzewamy kremowke w rondelku przez 2-3 minut, mieszamy z sola i wanilia.

Nastepnie do rondelka wrzucamy po polowie obu czekolad caly czas mieszajac az sie skladniki polacza. Dodajemy zoltka, gotujemy na malym ogniu(10-12 minut) az masa bedzie gestsza.

Rondelek sciagamy z ognia, dodajemy reszte czekoaldy i alkohol- mieszamy az wszystko sie polaczy, przykrywamy i wkladamy do lodowki na okolo 30 minut.

Kako przesiewamy na talerz, nastepnie z masy robimy kulki i mocno obtaczamy w kakao. Gdy gotowe trufelki pozostawiamy w lodowce przez kolejne 30 minut

Moje uwagi:

- do srodka trufelek, wlozylam posiekane rodzynki namoczone w brandy- pysznosc
- nie zalowac Bailey's :cheers:

- z tych proporcji wychodzi mnostwo trufelek



P.S zdjecie pochodzi z przepisu
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
ale fajne wyszły
tylko ta masa strasznie miętka była i mi się w paluchach topiła
może coś z proporcjami pomieszałam? czy taka własnie ma być?
bo teraz w lodówce się ścięła i jest OK
i jeszcze jedno pytanie
czy one powinny byćgrudkowate? czy nie? bo oje są jak miękkie czekoladki, takie gładkie
no i tego alkoholu to tak za bardzo nie czuć, ile można wlać najwięcej bez ryzyka że masa będzie zbyt płynna?


ale generalnie pyyycha!! polecam
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
moje tez byly gladkie czekokadki, dlatego dodalam krojonych rodzynek
icon_smile.gif


Tak , mase na pocztku jest dosc miekka, dopiero w lodowce gestnieja.

Co do alkoholu ja dodaje nakretkami :dump: :mrgreen: , i caly czas smakuje czy juz odpowiednio %-ow maja :lol: :lol:
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
a co myślisz o pogniecionych migdałach?

a poza tym tak się zastanawiam nad tą masą, która jest przepyszna nawet zanim się utoczy kólki
czy ona by się nadawała do przełożenia ciasta? jak by smakowała w serniku? jak myślisz?
strasznie dobra jest... mniam
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
a co myślisz o pogniecionych migdałach?

a poza tym tak się zastanawiam nad tą masą, która jest przepyszna nawet zanim się utoczy kólki
czy ona by się nadawała do przełożenia ciasta? jak by smakowała w serniku? jak myślisz?
strasznie dobra jest... mniam
mysle ze wyszlo by pysznie!!!!!

Tylko wtedy albo nalezaloby zrobic ja luzniejsza ( nie tak gesta) zeby sie na kamien nie zamienila w lodowce :mrgreen: :mrgreen:


Mi by sie taki biszkopt kakowy marzyl przelozony taka masa, mniam , bo sie oslinie :lol: :lol:
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Po co ja tu zagladam... :roll:
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
po to żeby zrobić ;)

jak zrobię sernik z taką truflową masą to dam znać
tylko chyba zmienię trochę proporcje czekolad na korzyść mlecznej :roll:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy