Trufle czekoladowe z amaretto

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bardzo proste, obłędnie smaczne, wymagające jedynie trochę czasu i cierpliwości.
icon_smile.gif


trufle.jpg

140 ml śmietany kremówki
250 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka masła
3 łyżki amaretto

Śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż czekolada się rozpuści.
Dodać masło. Zdjąć z palnika i dodac amaretto, wymieszać. Przelać do miski, przestudzić. Wstawić do zamrażarki, by masa zgęstniała. Zajmie to kilka godzin.

Z zastygniętej masy nabierać łyżeczką porcje wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Obtaczać je w kakao.
Wstawić do lodówki, by zastygły, najlepiej na noc.
Wychodzi ok. 22 trufli.

Cierpliwość, jak widać, polega na tym, by nie pochłonąć masy truflowej w czasie, kiedy ma sobie spokojnie zastygać.
icon_mrgreen.gif
Osobom nastawionym na szybszy rezultat polecam Trufle kawowe, choć na te na prawdę warto poczekać
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • trufle.jpg
    trufle.jpg
    111.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy