- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Bardzo proste, obłędnie smaczne, wymagające jedynie trochę czasu i cierpliwości.
140 ml śmietany kremówki
250 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka masła
3 łyżki amaretto
Śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż czekolada się rozpuści.
Dodać masło. Zdjąć z palnika i dodac amaretto, wymieszać. Przelać do miski, przestudzić. Wstawić do zamrażarki, by masa zgęstniała. Zajmie to kilka godzin.
Z zastygniętej masy nabierać łyżeczką porcje wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Obtaczać je w kakao.
Wstawić do lodówki, by zastygły, najlepiej na noc.
Wychodzi ok. 22 trufli.
Cierpliwość, jak widać, polega na tym, by nie pochłonąć masy truflowej w czasie, kiedy ma sobie spokojnie zastygać.
Osobom nastawionym na szybszy rezultat polecam Trufle kawowe, choć na te na prawdę warto poczekać


140 ml śmietany kremówki
250 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka masła
3 łyżki amaretto
Śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż czekolada się rozpuści.
Dodać masło. Zdjąć z palnika i dodac amaretto, wymieszać. Przelać do miski, przestudzić. Wstawić do zamrażarki, by masa zgęstniała. Zajmie to kilka godzin.
Z zastygniętej masy nabierać łyżeczką porcje wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Obtaczać je w kakao.
Wstawić do lodówki, by zastygły, najlepiej na noc.
Wychodzi ok. 22 trufli.
Cierpliwość, jak widać, polega na tym, by nie pochłonąć masy truflowej w czasie, kiedy ma sobie spokojnie zastygać.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: