- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Te pyszne trufelki zrobiłam na podstawie książki "Siedem rodzajów ciast" (aut. Ica Provkök ), stanowiącej zbiór tradycyjnych szwedzkich przepisów na domowe wypieki. Po raz pierwszy ( jak informuje wstęp) książka ukazała się w 1945 roku i doczekała się wielu wznowień, za każdym razem uzupełnianych o nowe przepisy.
300 g herbatników typu "petit beurre"
100 g masła
2 łyżki mleka
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
4 krople aromatu arakowego
Herbatniki dokładnie rozkruszyć ( można utłuc tłuczkiem do mięsa lub rozkruszyć za pomocą malaksera).
Masło wraz z mlekiem rozpuścić w rondlu. W maśle rozpuścić kawę, wymieszać. Dodać miód, cukier puder, kakao, aromat i herbatniki. Wymieszać. Z masy formować małe kuleczki ( średnicy ok.2 cm) Obtaczać w kakao lub cukrze pudrze ( ja osobiście wolę te w cukrze). Z tej ilości wychodzi 14 trufli.

300 g herbatników typu "petit beurre"
100 g masła
2 łyżki mleka
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
4 krople aromatu arakowego
Herbatniki dokładnie rozkruszyć ( można utłuc tłuczkiem do mięsa lub rozkruszyć za pomocą malaksera).
Masło wraz z mlekiem rozpuścić w rondlu. W maśle rozpuścić kawę, wymieszać. Dodać miód, cukier puder, kakao, aromat i herbatniki. Wymieszać. Z masy formować małe kuleczki ( średnicy ok.2 cm) Obtaczać w kakao lub cukrze pudrze ( ja osobiście wolę te w cukrze). Z tej ilości wychodzi 14 trufli.