Pyszny sernik jaki znalazłam u Dorotus.
Składniki na tortownicę 21 cm.
Składniki na spód:
* 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek
* 70 g mielonych orzechów włoskich (Dorotus dawała posiekane)
* 40 g masła, miękkiego
Wszystkie składniki wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Ostudzić.
Masa serowa:
* 500 g serka mascarpone
* 200 g gorzkiej czekolady
* 150 ml śmietany kremówki
* 4 jajka
* 130 g drobnego cukru
* 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru
* 2 łyżki mąki pszennej
Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Jak zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu (bardzo powoli), aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast ściągnąć z palnika (masa będzie mocno gęstniała).
Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka (bez oddzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol, mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia. Masa powinna być gładka.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik mimo to opadnie. Włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi.
Składniki na tortownicę 21 cm.
Składniki na spód:
* 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek
* 70 g mielonych orzechów włoskich (Dorotus dawała posiekane)
* 40 g masła, miękkiego
Wszystkie składniki wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Ostudzić.
Masa serowa:
* 500 g serka mascarpone
* 200 g gorzkiej czekolady
* 150 ml śmietany kremówki
* 4 jajka
* 130 g drobnego cukru
* 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru
* 2 łyżki mąki pszennej
Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Jak zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu (bardzo powoli), aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast ściągnąć z palnika (masa będzie mocno gęstniała).
Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka (bez oddzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol, mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia. Masa powinna być gładka.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik mimo to opadnie. Włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi.

