- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Prosty przepis znaleziony w "Kuchni rosyjskiej" H. Seheń:
Dokładnie umyte truskawki wymieszać z cukrem w emaliowanym naczyniu (w proporcji 300 g cukru na 3 kg owoców), umieścić w kąpieli wodnej, przykryć i szybko ogrzewać do rozpuszczenia cukru i wytworzenia soku. Przekładać do czystych słoiczków, pasteryzować około 30 minut.
Podobnie można pasteryzować porzeczki, maliny i jagody.
Dokładnie umyte truskawki wymieszać z cukrem w emaliowanym naczyniu (w proporcji 300 g cukru na 3 kg owoców), umieścić w kąpieli wodnej, przykryć i szybko ogrzewać do rozpuszczenia cukru i wytworzenia soku. Przekładać do czystych słoiczków, pasteryzować około 30 minut.
Podobnie można pasteryzować porzeczki, maliny i jagody.
Ostatnią edycję dokonał moderator: