Truskawki pod pierzynka jogurtowo - bazyliowa
Orzezwiajacy, smaczny a przede wszystkim ekspresowy deser.
Skladniki dla 2 osob:
250 g truskawek
1 lyzka soku z cytryny
2 lyzki cukru pudru
300 g greckiego naturalnego jogurtu smietankowego
2 dorodne listki bazylii
Truskawki umyc pod biezaca woda. Osuszyc recznikiem papierowym.
Oczyscic z ogonkow. Polowe truskawek zmiksowac z sokiem z cytryny i z
cukrem pudrem. Mus truskawkowy odstawic na godzine do lodowki.
Przed podaniem, pozostale truskawki pokroic w talarki i przelozyc do
pucharkow, szklanek lub miseczek (pelna dowolnosc). Listki bazylii
rozerwac palcami na drobne strzepy i wymieszac z jogurtem. Truskawki
przykryc pierzynka jogurtowa. Calosc zas "podlac" schlodzonym musem
truskawkowym.
Marga
Orzezwiajacy, smaczny a przede wszystkim ekspresowy deser.

Skladniki dla 2 osob:
250 g truskawek
1 lyzka soku z cytryny
2 lyzki cukru pudru
300 g greckiego naturalnego jogurtu smietankowego
2 dorodne listki bazylii
Truskawki umyc pod biezaca woda. Osuszyc recznikiem papierowym.
Oczyscic z ogonkow. Polowe truskawek zmiksowac z sokiem z cytryny i z
cukrem pudrem. Mus truskawkowy odstawic na godzine do lodowki.
Przed podaniem, pozostale truskawki pokroic w talarki i przelozyc do
pucharkow, szklanek lub miseczek (pelna dowolnosc). Listki bazylii
rozerwac palcami na drobne strzepy i wymieszac z jogurtem. Truskawki
przykryc pierzynka jogurtowa. Calosc zas "podlac" schlodzonym musem
truskawkowym.
Marga