Truskawki w sosie waniliowym

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Jest to pewne odmiana wielu deserów z udziałem truskawek, doskonała do wykorzystania w tym jakże krótkim sezonie truskawkowym.
Składniki

1/2 kg truskawek
5 - 10 dkg drobnego cukru (ale nie cukru pudru)
2 - 3 łyżki koniaku (można opuścić)

Sos waniliowy
1/2 l mleka
1 pojedyncza paczka cukru waniliowego
2 średnio czubate łyżki cukru
szczypta soli
5 ściętych łyżeczek proszku budyniowego o smaku waniliowym
2 żółtka
2 białka
1 łyżka cukru

Truskawki po umyciu, osączeniu i usunięciu szypułek skrapiamy koniakiem i umiarkowanie posypujemy cukrem, w ilości zależnej od tego czy truskawki są mniej lub bardziej kwaśne i od naszych gustów smakowych. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sos waniliowy. Mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Proszek budyniowy rozcieramy dokładnie z żółtkami i 2 łyżkami zimnej wody i następnie, pilnie mieszając, wlewamy do wrzącego mleka. Gdy sos raz się zagotuje, natychmiast zdejmujemy garnek z ognia.
Białka ubijamy z dodatkiem łyżki cukru na bardzo sztywna pianę i łączymy delikatnie z ciepłym sosem. Naczynie z sosem wkładamy do większego z zimną wodą i ochładzamy sos, od czasu do czasu mieszając, żeby nie utworzył się "kożuch".
Truskawki dzielimy na 4 porcje i polewamy zimnym sosem.

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,931
0
0
Semiorko, zapamietalam nazwe pewnego deseru a mianowicie: "truskawki pod sniegiem". Przepis pochodzil wlasnie z miesiecznika Ty i Ja. Jezeli mnie pamiec nie myli, byly to truskawki z twarozkiem. Nie pamietam jednak szczegolow. A moze Ty ten przepis pamietasz?

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Pamiętam tytuł, szczegółów już nie. Ale siądę i poszukam w tych, które mam. Jeśli znajdę, to sama chętnie je powtórzę i zaraz zamieszczę przepis. Chyba, że akurat nie mam tego numeru, bo z dobroci serca część wypożyczałam, jak się okazało, na wieczne "nieoddanie". Zawiadomię o skutkach poszukiwań.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
Seniorko, dopiero teraz wypatrzyłam ten przepis i bardzo mi się on podoba. Na pewno go wypróbuję
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
14,876
3
0
icon_smile.gif
sos z połowy porcji
icon_smile.gif

truskawki.JPG

Załączniki

• truskawki.JPG
    truskawki.JPG
    92.3 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy