Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Jest to pewne odmiana wielu deserów z udziałem truskawek, doskonała do wykorzystania w tym jakże krótkim sezonie truskawkowym.
Składniki
1/2 kg truskawek
5 - 10 dkg drobnego cukru (ale nie cukru pudru)
2 - 3 łyżki koniaku (można opuścić)
Sos waniliowy
1/2 l mleka
1 pojedyncza paczka cukru waniliowego
2 średnio czubate łyżki cukru
szczypta soli
5 ściętych łyżeczek proszku budyniowego o smaku waniliowym
2 żółtka
2 białka
1 łyżka cukru
Truskawki po umyciu, osączeniu i usunięciu szypułek skrapiamy koniakiem i umiarkowanie posypujemy cukrem, w ilości zależnej od tego czy truskawki są mniej lub bardziej kwaśne i od naszych gustów smakowych. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sos waniliowy. Mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Proszek budyniowy rozcieramy dokładnie z żółtkami i 2 łyżkami zimnej wody i następnie, pilnie mieszając, wlewamy do wrzącego mleka. Gdy sos raz się zagotuje, natychmiast zdejmujemy garnek z ognia.
Białka ubijamy z dodatkiem łyżki cukru na bardzo sztywna pianę i łączymy delikatnie z ciepłym sosem. Naczynie z sosem wkładamy do większego z zimną wodą i ochładzamy sos, od czasu do czasu mieszając, żeby nie utworzył się "kożuch".
Truskawki dzielimy na 4 porcje i polewamy zimnym sosem.
Składniki
1/2 kg truskawek
5 - 10 dkg drobnego cukru (ale nie cukru pudru)
2 - 3 łyżki koniaku (można opuścić)
Sos waniliowy
1/2 l mleka
1 pojedyncza paczka cukru waniliowego
2 średnio czubate łyżki cukru
szczypta soli
5 ściętych łyżeczek proszku budyniowego o smaku waniliowym
2 żółtka
2 białka
1 łyżka cukru
Truskawki po umyciu, osączeniu i usunięciu szypułek skrapiamy koniakiem i umiarkowanie posypujemy cukrem, w ilości zależnej od tego czy truskawki są mniej lub bardziej kwaśne i od naszych gustów smakowych. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sos waniliowy. Mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Proszek budyniowy rozcieramy dokładnie z żółtkami i 2 łyżkami zimnej wody i następnie, pilnie mieszając, wlewamy do wrzącego mleka. Gdy sos raz się zagotuje, natychmiast zdejmujemy garnek z ognia.
Białka ubijamy z dodatkiem łyżki cukru na bardzo sztywna pianę i łączymy delikatnie z ciepłym sosem. Naczynie z sosem wkładamy do większego z zimną wodą i ochładzamy sos, od czasu do czasu mieszając, żeby nie utworzył się "kożuch".
Truskawki dzielimy na 4 porcje i polewamy zimnym sosem.