truskawkówka*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zlałam moją do butelek, dodałam cytrynę. Na razie smakuje mało subtelnie, rzekłabym.
 

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Dziś degustowałam taka już trochę przegryzioną truskawkówkę i czereśniówkę
cheers.gif
Trudno było się oderwać
icon_redface.gif
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Dzis filtrowalam moja. Tak jak na poczatku bylam pewna ze to bedzie porazka, tak po dzisiejszym smakowaniu nie moge sie doczekac pierwszej oficjalnej proby w swieta :D
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Mała_Mi @ 11 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301629Tak to u mnie wygląda.
icon_smile.gif
Ojj, jak ja nie lubię długiego oczekiwania na efekt - jakiejkolwiek potrawy. Zawsze zżera mnie niepewność: uda się, czy nie?
gruebel_2.gif
Mała_Mi @ 13 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1302790Podniosłyście mnie na duchu, że może jednak z mojej nalewki nie wyjdzie porażka
icon_lol.gif
Nigdy jeszcze nie robiłam nalewki na świeżych owocach, stąd moje obawy.
Mała_Mi @ 15 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1318194Zlałam moją do butelek, dodałam cytrynę. Na razie smakuje mało subtelnie, rzekłabym.
Niestety, moja truskawkówka smakowała nieprzyjemnie sfermentowanymi owocami. Nie wiem, co poszło nie tak.
icon_sad.gif

Poszła do zlewu, niestety.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Jobi, a kiedy trzeba wlać spirytus?
Wczoraj wieczorem zasypałam cukrem, dziś jest sok ale i nierozpuszczony całkiem cukier. Czy już zalać spirytusem czy poczekać aż się cały cukier rozpuści?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Jobi, bardzo dziękuję za wyjaśnienie - teraz już wiem, czego unikać następnym razem.
 

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Nie wiem czy nie popełniam jakiegoś strasznego wykroczenia przeciw kodeksowi robienia nalewek, ale ja zasypuję owoce cukrem na noc, a potem bardzo delikatnie podgrzewam, żeby się rozpuścił. W ten sposób nie muszę potem merdać słoikiem, no i przyspieszam proces przygotowywania, nie ryzykując, że mi się zrobi wino z truskawek. Oczywiście studze dokładnie przed zalaniem alkoholem. Nie znam się na nalewkach, więc nie wiem czy jest jakaś różnica w smaku
dontknow.gif



Właśnie przygotowałam syrop, zaraz będę zalewać procentami. W tym roku robię z moim ulubionym złotym rumem
lecker.gif
Żałuje tylko, że tak późno się wzięłam, bo bym miała jak znalazł na prezent dla ojca z okazji dnia ojca.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Cze 8, 2012
113
0
0
Dziewczyny! A widziałyście już specjalny spirytus do nalewek? Ma 67% czy jakoś tak, czyli do nalewek idealnie. W moim sklepie kosztuje 29,99. Ja co roku robię Ratafię, ale na tę truskawkówkę też się zdecyduję.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Minął przepisowy czas i dziś przefiltrowałam i zamknęłam w butelkach.
Jeszcze tylko 3 miesiące i będzie całkiem gotowa.
lecker.gif


P8190676m.jpg
 

Załączniki

  • P8190676m.jpg
    P8190676m.jpg
    43.1 KB · Wyświetleń: 1

praktykant

Member
Lis 20, 2008
47
0
0
Ta truskawkówka jest jak dla mnie rewelacyjna
niedawno miałem dni filtrowania i zlewania do butelek. Muszę powiedzieć że sok z cytryn ładnie wydobył smak całości. Skosztowałem ją i nie mogę się doczekać efektu po stosownym odleżakowaniu jej, ale już wiem że to jest to o co mi chodziło.