TRUSKAWKOWY TORT BEZOWY: na 8 porcji
• szklanka mąki tortowej
• 3 łyżki mąki kukurydzianej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szklanka cukru
• 4 jaja
• pół kostki masła
• 2 łyżeczki esensji waniliowej
• 2 łyżki mleka
• 1/4 szklanki płatków migdałowych
• 1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietany
• 1/2 kg truskawek
Rozgrzej piekarnik do 200*C . Dwie 20-centymentrowe , okrągłe formy wyłóż folią do pieczenia, nasmaruj masłem i posyp mąką. W misce wymieszaj mąkę tortową i kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj masło z 1/3 szklanki cukru, dodaj żółtka.Ubij na gładką masę. Białka zostaw do ubicia na później. Do masy wsyp wymieszaną mąkę, dodaj esensje waniliową i mleko, dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do form. Ubij białka dodając małymi porcjami pozostały cukier. Sztywną pianę rozłóż równo na cieście w formach i posyp migdałowymi płatkami. Włóż formy do piekarnika na ok 35 min. Wyjmij je gdy bezy nabiorą złotobrązowego koloru. Odstaw do wystygnięcia i dopiero wtedy otwórz formy i wyjmij ciasto. Ubij śmietanę i pokrój truskawki - małe owoce na połówki większe na ćwiartki . Jedno ciasto wyłóż na talerz bezą do dołu. Rozsmaruj na nim równomiernie śmietanę i ułóż cząstki truskawek przykryj drugim ciastem - tym razem bezowy kapelusz powinien się znaleźć na wierzchu.
Pycha Polecam <!--emoid
--><!--endemo--> fotki niestety niezrobiłam chwilowy brak aparatu i spokojnie starczą 24 cm foremki okrągłe. zamiast truskawek dałam brzoskwinie a dośmietany dodałam troche żelatyny
• szklanka mąki tortowej
• 3 łyżki mąki kukurydzianej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szklanka cukru
• 4 jaja
• pół kostki masła
• 2 łyżeczki esensji waniliowej
• 2 łyżki mleka
• 1/4 szklanki płatków migdałowych
• 1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietany
• 1/2 kg truskawek
Rozgrzej piekarnik do 200*C . Dwie 20-centymentrowe , okrągłe formy wyłóż folią do pieczenia, nasmaruj masłem i posyp mąką. W misce wymieszaj mąkę tortową i kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj masło z 1/3 szklanki cukru, dodaj żółtka.Ubij na gładką masę. Białka zostaw do ubicia na później. Do masy wsyp wymieszaną mąkę, dodaj esensje waniliową i mleko, dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do form. Ubij białka dodając małymi porcjami pozostały cukier. Sztywną pianę rozłóż równo na cieście w formach i posyp migdałowymi płatkami. Włóż formy do piekarnika na ok 35 min. Wyjmij je gdy bezy nabiorą złotobrązowego koloru. Odstaw do wystygnięcia i dopiero wtedy otwórz formy i wyjmij ciasto. Ubij śmietanę i pokrój truskawki - małe owoce na połówki większe na ćwiartki . Jedno ciasto wyłóż na talerz bezą do dołu. Rozsmaruj na nim równomiernie śmietanę i ułóż cząstki truskawek przykryj drugim ciastem - tym razem bezowy kapelusz powinien się znaleźć na wierzchu.
Pycha Polecam <!--emoid
Ostatnią edycję dokonał moderator: