- Mar 26, 2008
- 2,306
- 383
- 83
W oryginale był oblany polewą czekoladową, ale Maraa pisała, że dla niej był wtedy za słodki. Posypała go więc kakao i moim zdaniem nie tylko wyglądał bardzo elegancko, ale też świetnie smakował. Myślę jednak, że można dać na wierzch kilka świeżych truskawek, bo pasują do czekolady.Zastanawiam się tylko nad ozdobieniem tego, nad tym czy dać jakąś polewę czekoladową na sam wierzch jak w oryginalnym przepisie albo czy dać jakieś owoce, np. truskawki lub maliny. Podpowiecie coś?
Axx, bardzo mi miło, że z powodzeniem wypróbowałeś ten przepis.@Maraa , przepis świetny. Zrobiłem z nim swój pierwszy tort testowy, który był bardzo smaczny i ładny - równiutkie warstwy wyszły.
Tak, masz rację, gotowa pralina powinna mieć płynną konsystencję po zmiksowaniu, proszek to etap przejściowy. Nastepnym razem miksuj dłużej, a z pewnością uzyskasz odpowiednią konsystencję. Na tym filmiku widać o jaki efetk chodzi.Nie do końca wyszła mi tylko warstwa chrupkiej praliny, bo chyba miała inną konsystencję niż powinna (smak był dobry). Ja u siebie wrzuciłem karmel z orzechami do blendera i dostałem proszek, a powinna chyba wyjść mokra pasta? Jeszcze tego do końca nie rozgryzłem.
Axx, czy forma, w której robiłeś torcik, ma średnicę 23 cm? Jeżeli tak, to przy wysokości, którą podajesz, spokojnie powinne się zmieścić trzy warstwy. Jeżeli zabrakło miejsca na mus z białej czekolady, to może warstwa z ciasta była zbyt wysoka? Ja piekę ciasto na płaskiej blaszce i wycinam potrzebną średnicę blatu, który ma maksymalnie 1,5 cm wyskości. Przy mniejszej średnicy wystarczy 1 cm wysokości.Zrobiłem też tylko dwie warstwy musu, bo nie miałem jeszcze rantu, tylko formę na 8 cm wysokości i te dwie warstwy weszły mi na styk. Ogólnie całość jest dużo prostsza do wykonania niż się obawiałem czytając przepis. Niedługo będę robił wersję finałową, w rancie i wszystkie warstwy.
Dekoracja, to najtrudniejszy temat. Wszystko zależy od gustu, a o nim się nie dyskutuje. Dodając polewę torcik będzie bardziej słodki. Znam jednak takich , którzy twierdzą, że nie ma za słodkich ciast.Zastanawiam się tylko nad ozdobieniem tego, nad tym czy dać jakąś polewę czekoladową na sam wierzch jak w oryginalnym przepisie albo czy dać jakieś owoce, np. truskawki lub maliny. Podpowiecie coś?
Tak, dokładnie to było powodem + zła konsystencja praliny co sprawiło, że była wyższa, ale zorientowałem się dopiero jak zacząłem wylewać warstwy. Był to mój pierwszy tort, nie do końca wiedziałem czego się spodziewać. Tutaj i tak nie było problemu, bo pierwotnie planowałem zrobić tylko jedną warstwę musu, dla testu, jednak okazało się to na tyle proste i szybkie, że przy okazji zrobiłem drugą.Jeżeli zabrakło miejsca na mus z białej czekolady, to może warstwa z ciasta była zbyt wysoka?
Tak, zwłaszcza polewę lustrzaną dobrze jest wylać na zamrożony tort, w rancie lub bez rantu.Taką polewę pewnie robi się na sam koniec po wyciągnięciu z zamrażarki i potem do lodówki?
To zależy jaką warstwę zrobisz? Raczej nie powinna być zbyt gruba. Nie wiem czy pracowałeś już kiedyś z taką polewą? Ona dosyć szybko zastyga na zamrożonej powierzchni. Jak pierwszy raz uzywałam, tego typu polewę, to mało przypominała lustro.@Maraa , super, dzięki, to mam kilka pytań do tego przepisu
1. Robię ten torcik na 23 cm, czy pół porcji wystarczy na sam wierzch?
Gotowanie syropu do temperatury 103 stopni Celsjusza jest związane z osiągnięciem odpowiedniej konsystencji i składu chemicznego syropu. Temperatura ta jest wystarczająca, aby usunąć nadmiar wody z cukru, co pozwala uzyskać odpowiednią gęstość i lepkość.2. 103 st. C - mam termometr dam radę, ale takie pytanie, jaki wpływ będzie miała niższa lub wyższa temperatura?
Powinna być gorąca.3. Podgrzewanie śmietanki na małym ogniu - ma być letnia, gorąca, bez znaczenia?
Lustrzaną polewę, szczególnie tę czekoladową, nie powinno się rozmrażać w gorącej wodzie, ponieważ może to spowodować, że straci swoją gładką i błyszczącą strukturę. Wysoka temperatura wody może powodować zbyt szybkie topnienie polewy i zmienić jej konsystencję, przez co staje się mniej stabilna i traci estetyczny wygląd. Ponadto, jeśli polewa zawiera tłuszcz, może dojść do jego oddzielenia, co również wpłynie na końcowy efekt.4. Rozmrażanie zawsze w lodówce, czyli w kąpieli wodnej bezpośrednio zamrożone nie? Dlaczego? Zmieni się konsystencja albo coś innego?
Nie powinno się zamrażać produktów, które wcześniej zostały rozmrożone (rozwój bakterii, zmiany w strukturze i jakości).5. Przechowywanie w zamrażarce, po rozmrożeniu pewnie już nie wolno zamrażać ponownie do przechowywania na d produktów nie zamrażamy ponownie
Ale masz chęci i dużą ciekawość tematu. Wróżę Ci powodzenie.Gotować lubię, pieczeniem nigdy się nie zajmowałem, nie mam praktycznie wcale doświadczenia w tym temacie![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.