Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Tsoureki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1122811" data-attributes="member: 140"><p><strong><span style="font-size: 26px">Tsoureki</span></strong></p><p>[ATTACH=full]63208[/ATTACH]</p><p>400 ml mleka</p><p>2 paczki drożdzy</p><p>1 kg mąki</p><p>200g cukru</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>starta skórka z jednej pomarańczy i cytryny</p><p>1 łyżka anyzu zmielonego</p><p>3 paczki cukru waniliowego</p><p>250 g masła</p><p>4 żółtka</p><p>6 na twardo ugotowanych jajek , pomalowanych na czerwono</p><p>50 g płatków migdałowych.</p><p></p><p>1.Ciasto przygotowujemy jak na chałkę, czyli wszystkie odpowiednio podgrzane składniki: mleko, drożdże, mąka, cukier, sól, skórka z cytrymy i pomarańczy, anyż, cukier waniliowy, masło i jajka wkładamy do maszyny do robienia chleba. Włanczamy odpowiednią obcję.</p><p>2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę ( z tej ilości wychodzą dwie tsoueki). Każdą część dzielimy na 4 części. Z trzech kawałków formujemy wałek ok 40 cm. Czwarty robimy cieńszy ale dłuższy, jakieś 50.cm.</p><p>3.Zaplatamy warkocz jak na zdjęciu. Smarujemy rozmąconym żółtkiem z 3 łyżkami mleka i posypujemy migdałami.</p><p>[ATTACH=full]63209[/ATTACH]</p><p>4.Pieczemy 35 minut w temp 190 stopni</p><p></p><p>Ps. Z podanego przepisu wychodzą dwa ciasta</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1122811, member: 140"] [B][SIZE=14]Tsoureki[/SIZE][/B] [ATTACH=full]63208[/ATTACH] 400 ml mleka 2 paczki drożdzy 1 kg mąki 200g cukru 1 łyżeczka soli starta skórka z jednej pomarańczy i cytryny 1 łyżka anyzu zmielonego 3 paczki cukru waniliowego 250 g masła 4 żółtka 6 na twardo ugotowanych jajek , pomalowanych na czerwono 50 g płatków migdałowych. 1.Ciasto przygotowujemy jak na chałkę, czyli wszystkie odpowiednio podgrzane składniki: mleko, drożdże, mąka, cukier, sól, skórka z cytrymy i pomarańczy, anyż, cukier waniliowy, masło i jajka wkładamy do maszyny do robienia chleba. Włanczamy odpowiednią obcję. 2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę ( z tej ilości wychodzą dwie tsoueki). Każdą część dzielimy na 4 części. Z trzech kawałków formujemy wałek ok 40 cm. Czwarty robimy cieńszy ale dłuższy, jakieś 50.cm. 3.Zaplatamy warkocz jak na zdjęciu. Smarujemy rozmąconym żółtkiem z 3 łyżkami mleka i posypujemy migdałami. [ATTACH=full]63209[/ATTACH] 4.Pieczemy 35 minut w temp 190 stopni Ps. Z podanego przepisu wychodzą dwa ciasta [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Tsoureki
Top
Bottom