- Gru 14, 2005
- 535
- 0
- 0
TULIPAN
6 jajek
2 szkl.mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 margaryna Kasia
1 szklanka cukru
1 cukier wanil.
Kasię utrzeć z cukrami i żółtkami,dodać olej,mąkę z proszkiem i na koniec pianę z białek.Dobrze wymieszać.
Ciasto podzielic na 4 części.
1.do pierwszej dodać 1/3 szkl.suchego maku
2.do drugiej 1/3 szkl.wiórków kokosowych
3. do trzeciej 2 łyżki kakao
4.do czwartej 1 kisiel czerwony
Ciasto jest gęste więc da się wykładać łyżką na blachę wzdłuż dłuższego brzegu.Wykładam paski z kolejnych kolorów.
Ja układam
K M C B
czyli kakao,makowe,czerwone,białe-kokosowe.
Piec ok.40-50 min w temp.180 stopni
Po upieczeniu przekrawamy na pół i smarujemy dowolnym kremem(u mnie budyniowy)lub nutellą lub marmoladą różaną czy inną.Tak samo wierzch smarujemy kremem,lub marmoladą,dowolnie dekorujemy.
Tą górną część układamy odwrotnie do dolnej,czyli ją obracamy o 180 stopni do dolnej by kolory się nie pokrywały.
Czyli tak:
B C M K
K M C B
Robię na blasze o wym.35 cm na 23 cm
Mam bardzo nieudane zdjęcie,ale przymierzam się znów je upiec wiec wkleję jak tylko będę miała nową fotkę.
6 jajek
2 szkl.mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 margaryna Kasia
1 szklanka cukru
1 cukier wanil.
Kasię utrzeć z cukrami i żółtkami,dodać olej,mąkę z proszkiem i na koniec pianę z białek.Dobrze wymieszać.
Ciasto podzielic na 4 części.
1.do pierwszej dodać 1/3 szkl.suchego maku
2.do drugiej 1/3 szkl.wiórków kokosowych
3. do trzeciej 2 łyżki kakao
4.do czwartej 1 kisiel czerwony
Ciasto jest gęste więc da się wykładać łyżką na blachę wzdłuż dłuższego brzegu.Wykładam paski z kolejnych kolorów.
Ja układam
K M C B
czyli kakao,makowe,czerwone,białe-kokosowe.
Piec ok.40-50 min w temp.180 stopni
Po upieczeniu przekrawamy na pół i smarujemy dowolnym kremem(u mnie budyniowy)lub nutellą lub marmoladą różaną czy inną.Tak samo wierzch smarujemy kremem,lub marmoladą,dowolnie dekorujemy.
Tą górną część układamy odwrotnie do dolnej,czyli ją obracamy o 180 stopni do dolnej by kolory się nie pokrywały.
Czyli tak:
B C M K
K M C B
Robię na blasze o wym.35 cm na 23 cm
Mam bardzo nieudane zdjęcie,ale przymierzam się znów je upiec wiec wkleję jak tylko będę miała nową fotkę.
Ostatnią edycję dokonał moderator: