Tulipan

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
TULIPAN

6 jajek
2 szkl.mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 margaryna Kasia
1 szklanka cukru
1 cukier wanil.

Kasię utrzeć z cukrami i żółtkami,dodać olej,mąkę z proszkiem i na koniec pianę z białek.Dobrze wymieszać.
Ciasto podzielic na 4 części.
1.do pierwszej dodać 1/3 szkl.suchego maku
2.do drugiej 1/3 szkl.wiórków kokosowych
3. do trzeciej 2 łyżki kakao
4.do czwartej 1 kisiel czerwony

Ciasto jest gęste więc da się wykładać łyżką na blachę wzdłuż dłuższego brzegu.Wykładam paski z kolejnych kolorów.

Ja układam

K M C B

czyli kakao,makowe,czerwone,białe-kokosowe.

Piec ok.40-50 min w temp.180 stopni

Po upieczeniu przekrawamy na pół i smarujemy dowolnym kremem(u mnie budyniowy)lub nutellą lub marmoladą różaną czy inną.Tak samo wierzch smarujemy kremem,lub marmoladą,dowolnie dekorujemy.
Tą górną część układamy odwrotnie do dolnej,czyli ją obracamy o 180 stopni do dolnej by kolory się nie pokrywały.

Czyli tak:
B C M K
K M C B

Robię na blasze o wym.35 cm na 23 cm

Mam bardzo nieudane zdjęcie,ale przymierzam się znów je upiec wiec wkleję jak tylko będę miała nową fotkę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
Robię tulipana dosyć często, mam tylko troszkę zmodyfikowany przepis i ciasto wykładam po trzy łyzki na środku tortownicy co daje później śliczne obręcze
icon_smile.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Znałam ciasto o takich samych składnikach, ale nie pomyślałabym, by je lać jak zebrę. Świetny pomysł, dzięki!

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
u mnie to się nazywało "żołądek", nazwa może niezbyt zachęcająca, ale ciacho bardzo smaczne i szybkie
icon_smile.gif
tyle że ja nie robiła warstwy z wiórkami i tylko polewałam polewą czekoladową, bez zabawy w przekładanie kremami itp.
icon_smile.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Chciałabym zrobić to ciasto na urodziny męża. Czy może któraś z Was powiedzieć mi łopatologicznie jak wykładać to ciasto od środka? Bo jeżeli wyłożę 3 łyżki jednej masy na środek to potem z kolejnymi jak mam iść? Dookoła tamtej tylko zwiększając liczbę łyżek? Nie kumam zupełnie
icon_sad.gif
A może łatwiej jak zrobie nie w tortownicy a prostokątnej blaszcze :/ Ja wzrokowiec jestem więc gdybym zobaczyła na zdjęciu to bym szybciej pojęła
icon_smile.gif

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ja natomiast wylewalam masy delikatnie jedna na druga, i patykiem przejechalam wzdluz po srodku ciasta, a wygladalo tak:

Załączniki

• 11.10.2005_005.jpg
    11.10.2005_005.jpg
    126.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
okruszek13 @ 10 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=964530Chciałabym zrobić to ciasto na urodziny męża. Czy może któraś z Was powiedzieć mi łopatologicznie jak wykładać to ciasto od środka? Bo jeżeli wyłożę 3 łyżki jednej masy na środek to potem z kolejnymi jak mam iść? Dookoła tamtej tylko zwiększając liczbę łyżek? Nie kumam zupełnie
icon_sad.gif
A może łatwiej jak zrobie nie w tortownicy a prostokątnej blaszcze :/ Ja wzrokowiec jestem więc gdybym zobaczyła na zdjęciu to bym szybciej pojęła
icon_smile.gif
Juz tłumaczę
icon_smile.gif

Na środek blachy wlewasz po 3 łyżki każdego ciasta. najpierw np wlewasz kakaowe, na nie, na środek tej plamy wlewasz trzy łyżki np kislowego, na nie makowe i kolejne. Każda kolejna porcja bedzie powodowała, że masa pod nią rozlewać się będzie równo dookoła i stworzą się kręgi. W razie wątpliwosci pisz na priv
icon_smile.gif

Madda

Member
Sty 29, 2010
162
0
0
Monsai Ty robisz to ciasto tak jak zebre co? tak jeszcze nie próbowałam zrobić tego ciasta, tyle kolorów to musi ślicznie wyglądać
icon_smile.gif

mój tulipan wygląda o tak
icon_smile.gif

IMG_9889_mini.jpg

Załączniki

• IMG_9889_mini.jpg
    IMG_9889_mini.jpg
    132.9 KB · Wyświetleń: 0

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Monsai @ 10 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=964542Juz tłumaczę
icon_smile.gif

Na środek blachy wlewasz po 3 łyżki każdego ciasta. najpierw np wlewasz kakaowe, na nie, na środek tej plamy wlewasz trzy łyżki np kislowego, na nie makowe i kolejne. Każda kolejna porcja bedzie powodowała, że masa pod nią rozlewać się będzie równo dookoła i stworzą się kręgi. W razie wątpliwosci pisz na priv
icon_smile.gif
Juz zrozumialam
icon_smile.gif
Dziekuje serdecznie!
A czy jest różnica który kolor będzie pierwszy a ktory nastepny? Jak ty robisz?

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
zrobiłam, nie miałam maku więc warstwy są trzy, jasna z kokosowymi wiórkami, ciemna z kakao, różowa z kisielem żurawinowym, smaczne

Załączniki

• DSC00202.JPG
    DSC00202.JPG
    338.7 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy