- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Tulski piernik
*1 szklanka cukru
*2 jajka
*100 g miękkiej margaryny
*1 łyżeczka sody
*2-3 łyżki miodu
*sól na końcu noża
*około 3 szklanek mąki(tyle,aby otrzymać elastyczne ciasto)
Przyprawy:
*1 łyżka cynamonu
*3/4 łyżeczki imbiru
*szczypta goździków
*1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
*anyż i ziele angielskie na końcu noża
powidła (gęste)
W głębokim naczyniu mieszamy margarynę,jajka,cukier,sól,przyprawy,miód,sodę.
Naczynie umieszczamy w większym garnku z gorącą wodą i mieszamy 10 minut do uzyskania jednolitej masy.
Zdejmujemy garnek z wodnej łaźni,dodajemy mąkę,wyrabiamy ciasto (musi być elastyczne)
Ciasto dzielimy na 2 części,wałkujemy na grubość 4-5 mm.
Pierwszy placek smarujemy powidłami ,ważne aby były gęste,nakrywamy drugim plackiem,brzegi zlepiamy.
Piec w 180 C przez 20 minut.
Ja poszłam na łatwiznę i w garnku podgrzałam masło,cukier,miód, jak trochę przestygło,to wmieszałam sól,przyprawy,sodę i roztrzepane jajka,a na końcu dosypywałam mąkę.
Resztę wyrobiłam na stolnicy.
Przy wałkowaniu trochę sie rwało,więc pierwszy placek włożyłam na blachę,potem powidła i nakryłam drugim plackiem w kawałkach .
http://alex-povar.blogspot.ru/2015/02/pryaniki.html

*1 szklanka cukru
*2 jajka
*100 g miękkiej margaryny
*1 łyżeczka sody
*2-3 łyżki miodu
*sól na końcu noża
*około 3 szklanek mąki(tyle,aby otrzymać elastyczne ciasto)
Przyprawy:
*1 łyżka cynamonu
*3/4 łyżeczki imbiru
*szczypta goździków
*1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
*anyż i ziele angielskie na końcu noża
powidła (gęste)
W głębokim naczyniu mieszamy margarynę,jajka,cukier,sól,przyprawy,miód,sodę.
Naczynie umieszczamy w większym garnku z gorącą wodą i mieszamy 10 minut do uzyskania jednolitej masy.
Zdejmujemy garnek z wodnej łaźni,dodajemy mąkę,wyrabiamy ciasto (musi być elastyczne)
Ciasto dzielimy na 2 części,wałkujemy na grubość 4-5 mm.
Pierwszy placek smarujemy powidłami ,ważne aby były gęste,nakrywamy drugim plackiem,brzegi zlepiamy.
Piec w 180 C przez 20 minut.
Ja poszłam na łatwiznę i w garnku podgrzałam masło,cukier,miód, jak trochę przestygło,to wmieszałam sól,przyprawy,sodę i roztrzepane jajka,a na końcu dosypywałam mąkę.
Resztę wyrobiłam na stolnicy.
Przy wałkowaniu trochę sie rwało,więc pierwszy placek włożyłam na blachę,potem powidła i nakryłam drugim plackiem w kawałkach .
http://alex-povar.blogspot.ru/2015/02/pryaniki.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: