- Lut 25, 2005
- 422
- 0
- 0
przepis pochodzi z książeczki Saleh Dogan Od Bosforu do Araratu. Tureckie specjały. jest oczywiście wypróbowany przeze mnie, nakarmionym znajomym też smakowało
polecam
składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1/2 litra bulionu
4 ząbki czosnku
szczypta soli
125 g ryżu
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki
pieprz
gałka muszkatołowa
świeża mięta (niekoniecznie)
100 g masła
łyżka słodkiej papryki
Oliwę (2 łyżki) zagrzać w garnku, zeszklić na niej posiekaną drobno cebulę. Obrane i utarte ząbki czosnku dusić krótko z cebulą.
Wlać bulion, dodać ryż i gotować całość 15-20 minut na minimalnym ogniu.
Zmieszać jogurt z mąką i pozostałą oliwą, dodać niewielką ilość bulionu, całość zmieszać trzepaczką i wlać (mieszając) do zupy. Zupę zagrzać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, przyprawić solą, pieprzem, gałką i posypać posiekaną miętą.
Masło stopić na patelni i dodać paprykę; na koniec skropić tym zupę


składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1/2 litra bulionu
4 ząbki czosnku
szczypta soli
125 g ryżu
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki
pieprz
gałka muszkatołowa
świeża mięta (niekoniecznie)
100 g masła
łyżka słodkiej papryki
Oliwę (2 łyżki) zagrzać w garnku, zeszklić na niej posiekaną drobno cebulę. Obrane i utarte ząbki czosnku dusić krótko z cebulą.
Wlać bulion, dodać ryż i gotować całość 15-20 minut na minimalnym ogniu.
Zmieszać jogurt z mąką i pozostałą oliwą, dodać niewielką ilość bulionu, całość zmieszać trzepaczką i wlać (mieszając) do zupy. Zupę zagrzać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, przyprawić solą, pieprzem, gałką i posypać posiekaną miętą.
Masło stopić na patelni i dodać paprykę; na koniec skropić tym zupę
