turecka zupa jogurtowa z czosnkiem

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
przepis pochodzi z książeczki Saleh Dogan Od Bosforu do Araratu. Tureckie specjały. jest oczywiście wypróbowany przeze mnie, nakarmionym znajomym też smakowało
icon_smile.gif
polecam
icon_smile.gif


składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1/2 litra bulionu
4 ząbki czosnku
szczypta soli
125 g ryżu
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki
pieprz
gałka muszkatołowa
świeża mięta (niekoniecznie)
100 g masła
łyżka słodkiej papryki

Oliwę (2 łyżki) zagrzać w garnku, zeszklić na niej posiekaną drobno cebulę. Obrane i utarte ząbki czosnku dusić krótko z cebulą.

Wlać bulion, dodać ryż i gotować całość 15-20 minut na minimalnym ogniu.

Zmieszać jogurt z mąką i pozostałą oliwą, dodać niewielką ilość bulionu, całość zmieszać trzepaczką i wlać (mieszając) do zupy. Zupę zagrzać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, przyprawić solą, pieprzem, gałką i posypać posiekaną miętą.

Masło stopić na patelni i dodać paprykę; na koniec skropić tym zupę
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy