Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Turecki Chleb "Pide" (europa112)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1157" data-attributes="member: 36"><p><strong>Turecki Chleb "Pide"</strong> </p><p></p><p>Składniki na 4 chleby. </p><p>900 g mąki </p><p>600 ml. wody </p><p>2 łyżeczki soli </p><p>2 kostki drożdzy </p><p>Olej słonecznikowy do wysmarowania blachy </p><p>4 łyzki grysiku </p><p>1 jajko </p><p>1 łyżeczka cukru </p><p>1 łyżka oleju z oliwek oraz dodatkowo olej do maczania końcówek palców </p><p>4 łyżki nasienia sezamu </p><p>1 łyżka kminku. </p><p></p><p>Jak z każdym chlebem sprawa jest trochę skąplikowana i do tego nie zawsze wyjdze. Jedną z najważniejszych spraw jest temperatura w jakiej robi się ciasto.Musi być po prostu w kuchni gorąco. </p><p>Mąkę z solą i kaszą manną wsypujemy do miski. </p><p>Drożdze mieszamy z ciepłą wodą i dodalemy do mąki. </p><p>Wszastko to wyrabiamy do chwili aż ciasto nie klej się do rąk.Niestety w pewnym momencie trzeba zrezygnować z robota kuchennego i samemu się trochę pomęczyć. </p><p>Wyrobione ciast pozostawić w ciepłym miejscu na jakieś 30 minut. </p><p>Jest to krytyczny moment w całej tej przygodzie. Jeśli ciasto się porzadnie nie ruszyło, to najlepiej iść do sklepu i kupić ten chleb, bo </p><p>nic już z tego nie będzie. </p><p>Ale ciasto napewno nam pieknie urosło. Dzielimy go wtedy na 4 okrągłe kule </p><p>Z każdej z tych kul w rękach tworzymy placek o 25 centymetrowej średnicy.Chebowy placek kładziemy na wysmarowanej olejem blasze.(na blachę powiny wejść dwa chleby) </p><p>Przykrywamy ścierką i czekamy następne 10 minut. </p><p>Jajko z cukrem i oliwką mieszamy. </p><p>Palcami namoczonymi w oliwne nakłówamy ciast w odstępach ok 4 centymetrowach.Następnie smarujemy chleb rozmąconym jajkiem z oliwką i posypujemy sezamem i kminkiem. </p><p>Pieczemy w piekarniku 250 stopni przez 10 do 12 minut. </p><p>Po 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia na dolną obudowę piekarnika wlewamy 1/4 szklanki wody.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1157, member: 36"] [B]Turecki Chleb "Pide"[/B] Składniki na 4 chleby. 900 g mąki 600 ml. wody 2 łyżeczki soli 2 kostki drożdzy Olej słonecznikowy do wysmarowania blachy 4 łyzki grysiku 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju z oliwek oraz dodatkowo olej do maczania końcówek palców 4 łyżki nasienia sezamu 1 łyżka kminku. Jak z każdym chlebem sprawa jest trochę skąplikowana i do tego nie zawsze wyjdze. Jedną z najważniejszych spraw jest temperatura w jakiej robi się ciasto.Musi być po prostu w kuchni gorąco. Mąkę z solą i kaszą manną wsypujemy do miski. Drożdze mieszamy z ciepłą wodą i dodalemy do mąki. Wszastko to wyrabiamy do chwili aż ciasto nie klej się do rąk.Niestety w pewnym momencie trzeba zrezygnować z robota kuchennego i samemu się trochę pomęczyć. Wyrobione ciast pozostawić w ciepłym miejscu na jakieś 30 minut. Jest to krytyczny moment w całej tej przygodzie. Jeśli ciasto się porzadnie nie ruszyło, to najlepiej iść do sklepu i kupić ten chleb, bo nic już z tego nie będzie. Ale ciasto napewno nam pieknie urosło. Dzielimy go wtedy na 4 okrągłe kule Z każdej z tych kul w rękach tworzymy placek o 25 centymetrowej średnicy.Chebowy placek kładziemy na wysmarowanej olejem blasze.(na blachę powiny wejść dwa chleby) Przykrywamy ścierką i czekamy następne 10 minut. Jajko z cukrem i oliwką mieszamy. Palcami namoczonymi w oliwne nakłówamy ciast w odstępach ok 4 centymetrowach.Następnie smarujemy chleb rozmąconym jajkiem z oliwką i posypujemy sezamem i kminkiem. Pieczemy w piekarniku 250 stopni przez 10 do 12 minut. Po 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia na dolną obudowę piekarnika wlewamy 1/4 szklanki wody. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Turecki Chleb "Pide" (europa112)
Top
Bottom