- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Tureckie kotleciki panierowane z mięsa i pora
Na podstawie książki C. Hyman Kuchnia żydowska
Na 4 osoby
500 g pora
500 g mielonego mięsa
2 ubite jajka
4 łyżki drobnej mąki macowej
50 g siekanych orzechów włoskich (wg uznania)
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
niezbyt drobna mąka macowa albo zwykła mąka do obtaczania
olej do smażenia
cząstki cytryny do przybrania
Pokrój drobno białe części porów i ugotuj w wodzie do miękkości.
Ostudź i wyciśnij tyle wody, ile zdołasz.
Ugotowane pory zmieszaj z mięsem, połową jajek, drobną mąką macową, orzechami i przyprawami, dokładnie rozrabiając rękami lub mieszadłem miksera.
Uformuj nieduże, spłaszczone kotleciki.
Obtocz w mące i zanurz w jajku.
Smaż w niewielkiej ilości oleju do zrumienienia na brąz z każdej strony.
Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z cząstkami cytryny.
Moje uwagi:
Bardzo, bardzo smaczne, polecam!
Ponieważ robiłam z chudego indyczego mięsa, pory poddusiłam na odrobinie oliwy.
Na podstawie książki C. Hyman Kuchnia żydowska
Na 4 osoby
500 g pora
500 g mielonego mięsa
2 ubite jajka
4 łyżki drobnej mąki macowej
50 g siekanych orzechów włoskich (wg uznania)
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
niezbyt drobna mąka macowa albo zwykła mąka do obtaczania
olej do smażenia
cząstki cytryny do przybrania
Pokrój drobno białe części porów i ugotuj w wodzie do miękkości.
Ostudź i wyciśnij tyle wody, ile zdołasz.
Ugotowane pory zmieszaj z mięsem, połową jajek, drobną mąką macową, orzechami i przyprawami, dokładnie rozrabiając rękami lub mieszadłem miksera.
Uformuj nieduże, spłaszczone kotleciki.
Obtocz w mące i zanurz w jajku.
Smaż w niewielkiej ilości oleju do zrumienienia na brąz z każdej strony.
Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z cząstkami cytryny.
Moje uwagi:
Bardzo, bardzo smaczne, polecam!
Ponieważ robiłam z chudego indyczego mięsa, pory poddusiłam na odrobinie oliwy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: