- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

2 duże cukinie
1 łyżeczka soli
2 jajka rozm. M
4 łyżki siekanej natki pietruszki
4 łyżki siekanego koperku
ew. 4 łyżki siekanego szczypiorku*
1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach (lub w proszku, do smaku)
200 g sera typu feta
ok. 1 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
* połowę zrobiłam ze szczypiorkiem, połowę bez. Naszym faworytem była wersja bez szczypiorku, delikatniejsza, z lepiej wyczuwalną nutą pietruszki i koperku.
1. Cukinie umyć, nie obierać. Zetrzeć na tarce (duże oczka). Wymieszać z solą i pozostawić na sicie na 10 minut.
2. W międzyczasie czasie posiekać pietruszkę i koperek.
3. Cukinię dobrze odcisnąć, aby pozbyć się wytworzonego soku. Przełożyć do miski. Dodać koperek i pietruszkę, pokruszony drobno ser feta, jajka i ostrą paprykę. Można dosolić do smaku, pamiętajmy jednak, że feta jest dość słona. Wymieszać.
Dodać tyle mąki, by uzyskać gęste ciasto (jak na placki ziemniaczane.
4. Na patelni do naleśników rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, na złoto.
Przepis na podstawie bloga Delicious Istambul.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: