Jakoś dużo u mnie deserów z udziałem twarożku, chociaż przyznam, że lubię je bardzo. Tym razem z morelami. Prostota tego deseru, oprócz smaku, jest jego ogromną zaletą. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
40 dkg moreli
2- 3 łyżki cukru (do smaku)
25 - 30 dkg twarogu śmietankowego
2 łyżki rumu (niekoniecznie)
4 szczypty utartej czekolady
Morele dokładnie myjemy, osuszamy ściereczką, przepoławiamy i usuwamy pestki - następnie zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy cukier i gotujemy przez 10 minut. Gdy morele nieco przestygną, przecieramy je przez gęste sitko.
Twaróg również przecieramy przez sitko, łączymy z dobrze ochłodzonym przecierem morelowym i ubijamy sprężyną na puszystą masę. W trakcie ubijania możemy dodać rum.
Dobrze ochłodzoną masę twarożkowo - morelową nakładamy do czarek i posypujemy utartą czekoladą. Proste i dobre.
Składniki
40 dkg moreli
2- 3 łyżki cukru (do smaku)
25 - 30 dkg twarogu śmietankowego
2 łyżki rumu (niekoniecznie)
4 szczypty utartej czekolady
Morele dokładnie myjemy, osuszamy ściereczką, przepoławiamy i usuwamy pestki - następnie zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy cukier i gotujemy przez 10 minut. Gdy morele nieco przestygną, przecieramy je przez gęste sitko.
Twaróg również przecieramy przez sitko, łączymy z dobrze ochłodzonym przecierem morelowym i ubijamy sprężyną na puszystą masę. W trakcie ubijania możemy dodać rum.
Dobrze ochłodzoną masę twarożkowo - morelową nakładamy do czarek i posypujemy utartą czekoladą. Proste i dobre.