- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Witam koleżanki i kolegów, jeśli tacy też tu urzędują.
Jako debiut na forum podaję przepis na Kręcone paluszki serowo-sezamowe. Doskonale nadają się zarówno na przekąskę do piwa, jak i do przegryzienia dla dzieci
Wykończenie dowolne, ja posypałam sezamem. Następnym razem zrobię lekko słodkie z makiem.
* 150g drobno startego żółtego sera o wyraźnym smaku
* 70g tartego parmezanu
* 250-300g mąki pszennej z pełnego przemiału (użyłam graham typ 1850 i pszenną razową typ 2000 w stosunki 1:1)
* 70g zimnego masła
* 2 jajka
* 70g jogurtu naturalnego
* szczypta soli
Do posypania:
* 1 białko
* 3 łyżki wody
* ok. 200g sezamu
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia (a nawet dwie)
Sery , mąkę, wiórki masła, i jajka zmiksować. Dodać jogurt i na blacie zagnieść gładkie, ścisłe ciasto (jeśli będzie się zbyt kleiło, można dodać więcej mąki).
Wywałkować z ciasta wałek, pokroić na 36 równych kawałków. Z każdego kawałka formować "paluszek" o długości ok. 10 cm i rozpłaszczyć na szerokość ok. 1-1,5 cm. Smarować białkiem roztrzepanym z wodą, posypać sezamem i skręcać.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia można posypać grubo startym serem żółtym.
Jako debiut na forum podaję przepis na Kręcone paluszki serowo-sezamowe. Doskonale nadają się zarówno na przekąskę do piwa, jak i do przegryzienia dla dzieci

Wykończenie dowolne, ja posypałam sezamem. Następnym razem zrobię lekko słodkie z makiem.
* 150g drobno startego żółtego sera o wyraźnym smaku
* 70g tartego parmezanu
* 250-300g mąki pszennej z pełnego przemiału (użyłam graham typ 1850 i pszenną razową typ 2000 w stosunki 1:1)
* 70g zimnego masła
* 2 jajka
* 70g jogurtu naturalnego
* szczypta soli
Do posypania:
* 1 białko
* 3 łyżki wody
* ok. 200g sezamu
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia (a nawet dwie)
Sery , mąkę, wiórki masła, i jajka zmiksować. Dodać jogurt i na blacie zagnieść gładkie, ścisłe ciasto (jeśli będzie się zbyt kleiło, można dodać więcej mąki).
Wywałkować z ciasta wałek, pokroić na 36 równych kawałków. Z każdego kawałka formować "paluszek" o długości ok. 10 cm i rozpłaszczyć na szerokość ok. 1-1,5 cm. Smarować białkiem roztrzepanym z wodą, posypać sezamem i skręcać.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia można posypać grubo startym serem żółtym.