- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
... takich, ktorzy nie lubia tzatzików w wersji: serek bieluch, serek toska, serek homo, jogurt (ostatecznie mocno odsączony na gazie, ale dla mnie to juz ostatecznosc jak jestem na strasznym głodzie
), smietana ani z żadną kombinacją powyższych składników.
jedziemy:
jogurt grecki (w Polsce dostepny jest firmy total i kosztuje ok 4 zł
- ach jakie te nałogi są kosztowne!)
ogórek zielony, twardy, jędrny.
sól
czosnek - 2-4 zabki, ale to zależy od niewyparzoności jezyka
oliwa - 2 łyzki
listki mięty
przyprawa do tzatzików ( sól czosnkowa, czosnek suszony, koperek) - kilka szczypt
ogorki myjemy, kroimy wzdłuż, wyjmujemy łyżką pestki (to już jest konieczność!) i kroimy na maleńkie ale to malenkie kosteczki (np w malakserze, mozna tez zetrzec na tarce, ja wole w kosteczke). solimy, sypiemy przyprawą do tzatzików. jak puszczą sok odsączamy. Łączymy z resztą składników i jeszcze doprawiamy przyprawą i solą do smaku. Chłodzimy
jedziemy:
jogurt grecki (w Polsce dostepny jest firmy total i kosztuje ok 4 zł

ogórek zielony, twardy, jędrny.
sól
czosnek - 2-4 zabki, ale to zależy od niewyparzoności jezyka
oliwa - 2 łyzki
listki mięty
przyprawa do tzatzików ( sól czosnkowa, czosnek suszony, koperek) - kilka szczypt
ogorki myjemy, kroimy wzdłuż, wyjmujemy łyżką pestki (to już jest konieczność!) i kroimy na maleńkie ale to malenkie kosteczki (np w malakserze, mozna tez zetrzec na tarce, ja wole w kosteczke). solimy, sypiemy przyprawą do tzatzików. jak puszczą sok odsączamy. Łączymy z resztą składników i jeszcze doprawiamy przyprawą i solą do smaku. Chłodzimy