TZATZIKI (wersja I):
400 ml. jogurtu naturalnego bez cukru (Danone)
100 ml. kwaśnej śmietany
1 długi ogórek
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki oliwy
kilka orzechów włoskich
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Zetrzeć na bardzo grubej tarce ogórki razem ze skórą.
Ogórki mocno solimy i odstawiamy na 20 minut.
Gdy puszczą sok odciskamy go (mocno).
Tak przygotowane ogórki wrzucamy do jogurtu, dodajemy do niego śmietanę, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekany drobno szczypiorek i oliwę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Podawać w dużej wazie na zimno.
Dekorujemy orzechami włoskimi.
Podajemy do różnych rodzajów mięs.

400 ml. jogurtu naturalnego bez cukru (Danone)
100 ml. kwaśnej śmietany
1 długi ogórek
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki oliwy
kilka orzechów włoskich
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Zetrzeć na bardzo grubej tarce ogórki razem ze skórą.
Ogórki mocno solimy i odstawiamy na 20 minut.
Gdy puszczą sok odciskamy go (mocno).
Tak przygotowane ogórki wrzucamy do jogurtu, dodajemy do niego śmietanę, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekany drobno szczypiorek i oliwę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Podawać w dużej wazie na zimno.
Dekorujemy orzechami włoskimi.
Podajemy do różnych rodzajów mięs.