Ucierane ciasto ze śliwkami

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
A temperatura? Jaką nastawiasz?
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
dzięki za szybką odpowiedź! :*
icon_smile.gif

już wszystko wiem
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Ciasto jest całkiem dobre, na podwieczorek do popołudniowej herbatki
icon_smile.gif


w sam raz słodkie, dobrze komponuje się ze smakiem śliwek i kruszonki;
ładnie i równomiernie się upiekło - bez niemiłych niespodzianek typu zakalec czy przypalone brzegi;
dzięki dużej gęstości ciasta śliwki można na nim bardzo łatwo, wygodnie ułożyć, nawet lekko je zagłębiając;
śliweczki nie toną podczas pieczenia, więc po przekrojeniu ciasto wygląda niezwykle apetycznie
- ale zawsze jest niestety "coś za coś" - tutaj duża gęstość ciasta przełożyła się na trochę mniejszą wilgotność...
wczoraj wieczorem pieczone, dziś jest niestety lekko "zapychające", a spodziewałam się raczej wilgotnego ciasta (?)
hm... no, zobaczę jakie będzie jutro, może trzeba mu dać jeszcze dobę na zwilgotnienie?
fiesgrins.gif


ale myślę, że ogólnie - niezłe ciasto
taki "pewnik": wyjdzie bez zakalca, śliwki się nie utopią (dekoracyjne!) i nie za słodkie
icon_smile.gif


jednak... smakowo i pod względem konsystencji chyba to jednak nie moja bajka
icon_redface.gif

gdybym popełniała je kiedyś raz jeszcze, to (nawet ryzykując podtopienie śliwek) z pewnością dam zdecydowanie mniej mąki - 3,5 szklanki to jednak jak dla mnie za dużo; no i może lepiej wyrośnie?...

...i znów wracam do błyskawicznego ciasta Ruzi...
icon_rolleyes.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
EDIT: Rzeczywiście, dzisiaj ciasto trochę bardziej wilgotne, niż wczoraj - zdecydowanie lepsze.
Nadal podtrzymuję przypuszczenie, że troszkę lżejsze pod względem mąki proporcje byłyby wg mnie korzystniejsze dla tego ciasta - jeśli zrobię jeszcze raz, to dam 2-2,5 szklanki mąki max.
icon_smile.gif


Aha, zwykle robię kruszonkę Bajaderki; tym razem ściśle trzymałam się przepisu i zrobiłam dokładnie tak, jak pisze Kamila - kruszonka wyszła super, taka jak lubię!
daumen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy