Udziec indyczy*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Kiedyś w moim rodzinnym domu zawsze, na każde święta była pieczona gęś podawana potem na zimno. Teraz mam namiastkę w postaci udźca indyczego ( wiem, że to nie to samo, ale jest też smacznie)

udziec ze skórą ( ok. 1,5 kg)
przyprawa do indyka, sól ( inne przyprawy wg uznania)
ok. 1 łyżki żelatyny-opcjonalnie

Z udźca wyjąć kość ( no chyba, że ktoś bez kości kupi
icon_wink.gif
)
mięso dobrze natrzeć przyprawami z każdej strony, posypać żelatyną ( zwłaszcza część wewnętrzną, uformować zgrabny kawałek, skórą na zewnątrz, dość mocno zasznurować ( ja tym razem włożyłam w rękaw wędliniarski, ale trochę za luźno było) zostawić w lodówce na całą dobę (czasem zostawiam na 2 dni).
Piec w rękawie bądź woreczku do pieczenia przez ok 1-1,5 godz. w temp. ok 200-220 stopni. Bezpośrednio po upieczeniu dość ściśle zawinąć w folię aluminiową i zostawić do zastygnięcia.

swieta_wielkanocne_035.jpg
 

Załączniki

  • swieta_wielkanocne_035.jpg
    swieta_wielkanocne_035.jpg
    45 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy