

składniki na szaszłyki:
-3 różnokolorowe papryki pokroić w dużą kostkę
-20 dag boczku parzonego pokroić w kostkę
-kilka niedużych pieczarek
Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno papryka-boczek-cała pieczarka-papryka-boczek-pieczarka-papryka.Obsypać przyprawą do grilla i obsmażyć.
Przygotować 1/2 kg mięsa mielonego jak na kotlety(ja daję do środka podsmażoną cebulkę) i oblepiać szaszłyki,obtoczyć mocno w mące i dobrze obsmażyć.Gotowe wstawić do piekarnika na 15-20min,żeby były dobrze dopieczone w środku.Przed podaniem delikatnie wyjąć patyczek i można przekroić wzdłuż,tak,żeby było widać dekoracyjny środek.Ja podałam na urodzinach synka i zrobiły furorę.Pychotka.
Pomysł zaczerpnięty z książki Nowe przepisy siostry Anastazji,tyle,że tam szaszłyk zawijało się w rozbitą pierś kurczaka i do szaszłyka używano boczku,cebuli i marynowanej pieczarki.