ULE

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Ule te wyjątkowe ciasteczka , a może raczej takie jakby pralinki . Ja je uwielbiam i tylko te kokosowe(może lepiej je było nadziewać wyjątkowo gorzką czekoladą i kawałkiem migdała) mniej mi smakują , reszta czyli orzechowe z przepisu mojej kuzynki ,a ona ma taki rodowy przepis od swojej treściwej czyli od Omy Julki i Pawełka , ten kokosowy jest z opakowania uli, a ten ostatni (bez kremu , bo tam był inny) z książeczki,,Cieszyńskie ciasteczka"

ULE orzechowe
250g orzechów mielonych, najlepiej włoskich
250g cukru pudru,
2 żółtka lub 1 jajko
plus cukier puder do obsypywania foremki i palców
MASA: 1 puszka mleka słodzonego -ugotować, 200g mielonych orzechów, trochę rumu(tego nie robiłam)
MASA:
100 g masła,
100g cukru pudru,
100g likieru adwokat
wszystko dobrze wyrobić, foremkę wysypać cukrem pudrem i zamknąć. Wypełnić ciastem (wg przepisu poniżej) i wydrążyć otwór (albo jakimś okrągłym trzonkiem albo palcem maczanym w cukrze pudrze. Włożyć wypełnianie i przyłożyć biszkopt lub wycięty z wafli krążek. Foremkę położyć i otworzyć, przytrzymując kciukami z tyłu foremki. Ja nie napełniałam uli w trakcie robienia , najpierw je zrobiłam i takie puste kładłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. A kremem wypełniałam na drugi dzień
masa
Utrzeć razem Masy mi starczyło i na te ule i na kokosowe
ciacha_004.jpg

Ule kokosowe

200 g mielonych wiórków kokosowych
200 g cukru pudru,
1 białko
Robi się je tak jak te orzechowe
ciacha_034.jpg

Ule kakaowe
200 g mielonych herbatników
200 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki rumu lub spirytusu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozrobionej w odrobinie wody (niekoniecznie)
Sposób wykonania jak wyżej z tym ,że te ule robiłam tak ,że po wylepieniu foremki do środka wlewałam trochę topionej czekolady ( ż kremówką ), kładłam wisienkę z nalewki i zaklejałam tym samym ciastem co cały ul , na drugi dzień spody maczałam w polewie czekoladowej(takiej co się wkłada z torebka do ciepłej wody)
ciacha_041.jpg

Załączniki

• ciacha_004.jpg
    ciacha_004.jpg
    108.3 KB · Wyświetleń: 0
  • ciacha_034.jpg
    ciacha_034.jpg
    90.8 KB · Wyświetleń: 0
  • ciacha_041.jpg
    ciacha_041.jpg
    149.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
choruję na te foremki już jakiś czas, może się po Twojej relacji wykonania zdecyduję na zakup, są w jakich stacjonarnych sklepach?

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dobra, to jak wyglądają te foremki na ule? Bo ja takich z jasnej blachy nie mogę.
Tylko w Czechach można je kupić? Nawet możliwe że to możliwe...
gruebel_2.gif
siostra ma blisko do czeskich sklepów.
Kilka lat temu była moda na te ule na Mniamie i wtedy się oparłam ale z wiekiem moja silna wola jest coraz słabsza.... No jakbyś nie pokazała tych kokosowych, moje życie byłoby prostsze!

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Potwierdzam, u nas prawie w każdym sklepie, w którym są różnego rodzaju przydasie do pieczenia można kupić foremki do uli, w cenie ok 10zł za 3 foremki
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Margot, klasa! Pszczelarka z Ciebie, ze ho ho! Nareszcie mam przepis (ten z opakowania zniknal)
icon_wink.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Margot,
ile ciastek wychodzi z tego przepisu?. Widzę, że ule bywają różnej wielkości. Jaka wielkość według ciebie jest najlepsza? Ile foremek trzeba mieć, tak by robota jakoś szła, ale też, by bardzo się nie wykosztować - chodzi mi o rozsądną ilość.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
dziunia @ 25 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1052980Sioniu, bez pieczenia
icon_smile.gif

Tescoma też robi takie foremki, tu video poglądowe: http://www1.tescoma.com/en/scripts/katalog...&menu=video Ale niestety nigdzie ich u nas nie widziałam, a fajne jest to rozwiązanie ze stożkiem robiącym wgłębienie w ulu.

Margot, świetnie Ci wyszły
fiesgrins.gif
Dzięki za przepisy
icon_smile.gif
Dziękuję za oświecenie. Mam jeszcze jedną prośbę - czy możeci mi podać jaka jest średnica tych foremek na dole (chciałabym kupić odpowiednie papilotki).

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
dziękuję , dziękuję , u mnie foremki leżały z 3 lata nim ich użyłam
zahnlos.gif

Dziuniu , patrz
http://www.mniammniam.com/sklep/6762,Forem...ia_Tescoma.html
kurcze teraz będzie mnie to kusić , ach Dziunia
icon_mrgreen.gif

Sionia , one są w trzech rozmiarach te polskie , największe maja ok 40 mm średnicy , a te dwa coraz mniejsze
a jeśli chodzi o wydajność to z ciasta orzechowego wyszło mi 50 małych uli ( te najmniejsze) , z kokosowego ok 35 , bo grubiej wkradłam bo mi się psuły ,a z czekoladowego ok 28 bo ciasto szlo i na spody i najbardziej je podjadałam w trakcie robienia
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Aj bo tak to już z tymi kusicielami jest - zobaczy coś człowiek a to licho od razu hyc za ucho i skrzeczy i nadaje - kup, no kup takie fajne, i wcale niedrogie, no kuuup
icon_lol.gif

A w temacie - się dopytam - jak mieliłaś wiórki kokosowe?

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
kupiłam takie prawie jak mączka już gotowe ,ale żałowałam ,ze nie do mieliłam w młynku do kawy , z cukrem kryształem (zważyłabym tak z 100g i z tym bym mieszała i mieliła, tak zmieliłam orzechy na pył prawie)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ha. Ni mam takiego młynka. Spróbuję tak jak migdały mieliłam - w blenderze, nożami na najwyższych obrotach.
Ni mam nawet tych foremek na ule ale musze coś wykombinowac bo mnie te kokosowe kuszą jak licho
icon_lol.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy