Witam,
Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto które często robię-uwielbiają go moi synowie.
Jest to ciasto zmodyfikowane prze ze mnie,uwielbiam eksperymentować przy pieczeniu.Czasami z dwóch,trzech przepisów piekę jedno ciasto.
Biszkopt;
upieczony z 5-6 jajek na dużej blaszce.
Masa jabłkowa;
ok 2,5 kg jabłek
3 galaretki (cytrynowe lub agrestowe)
Jabłka obieram i ścieram na tarce-duże oczka,smażę.
Galaretki rozpuszczam w 1 szkl.wrzątku i dodaję do gorących jabłek.
Zostawiam do ostygnięcia.
Biszkopt przekrawam na dwie części,na jedną wykładam siadające jabłka z galaretką,przykrywam drugim biszkoptem-dociskam.
Warstwa budyniowa.
ok.25 dkg dobrego masła (bez oleju i dodatków)
6 żółtek
ok 1 szkl.cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki kartoflanej
1 litr mleka
300 ml. śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
3 kolorowe galaretki
Galaretki rozpuszczam-każdą osobno w połowie wody podanej w przepisie,wylewam na talerze.gdy się zsiądzie kroję w kostkę.
Z mleka,żółtek,cukru i mąki kartoflanej i pszennej gotuję budyń.Gdy ostygnie, miksuję masło i dodaję po łyżce zimnego budyniu.
Żelatynę namaczam,potem rozpuszczam.Ubijam śmietanę na sztywno i dodaję rozpuszczoną żelatynę.
Do utartego budyniu z masłem delikatnie daję ubitą śmietanę-mieszam łyżką.Dodaję galaretki pokrojone-łączę.
Wyłożyć masę na przygotowany wcześniej biszkopt z jabłkami.
Życzę smacznego.
Mam kłopoty z wstawieniem fotki,może tym razem się uda...
Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto które często robię-uwielbiają go moi synowie.
Jest to ciasto zmodyfikowane prze ze mnie,uwielbiam eksperymentować przy pieczeniu.Czasami z dwóch,trzech przepisów piekę jedno ciasto.
Biszkopt;
upieczony z 5-6 jajek na dużej blaszce.
Masa jabłkowa;
ok 2,5 kg jabłek
3 galaretki (cytrynowe lub agrestowe)
Jabłka obieram i ścieram na tarce-duże oczka,smażę.
Galaretki rozpuszczam w 1 szkl.wrzątku i dodaję do gorących jabłek.
Zostawiam do ostygnięcia.
Biszkopt przekrawam na dwie części,na jedną wykładam siadające jabłka z galaretką,przykrywam drugim biszkoptem-dociskam.
Warstwa budyniowa.
ok.25 dkg dobrego masła (bez oleju i dodatków)
6 żółtek
ok 1 szkl.cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki kartoflanej
1 litr mleka
300 ml. śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
3 kolorowe galaretki
Galaretki rozpuszczam-każdą osobno w połowie wody podanej w przepisie,wylewam na talerze.gdy się zsiądzie kroję w kostkę.
Z mleka,żółtek,cukru i mąki kartoflanej i pszennej gotuję budyń.Gdy ostygnie, miksuję masło i dodaję po łyżce zimnego budyniu.
Żelatynę namaczam,potem rozpuszczam.Ubijam śmietanę na sztywno i dodaję rozpuszczoną żelatynę.
Do utartego budyniu z masłem delikatnie daję ubitą śmietanę-mieszam łyżką.Dodaję galaretki pokrojone-łączę.
Wyłożyć masę na przygotowany wcześniej biszkopt z jabłkami.
Życzę smacznego.
Mam kłopoty z wstawieniem fotki,może tym razem się uda...
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: