Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ulubione ciasto moich dzieci
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AGA2312" data-source="post: 1345994" data-attributes="member: 32892"><p>Witam,</p><p>Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto które często robię-uwielbiają go moi synowie.</p><p>Jest to ciasto zmodyfikowane prze ze mnie,uwielbiam eksperymentować przy pieczeniu.Czasami z dwóch,trzech przepisów piekę jedno ciasto.</p><p></p><p>Biszkopt;</p><p> upieczony z 5-6 jajek na dużej blaszce.</p><p></p><p>Masa jabłkowa;</p><p>ok 2,5 kg jabłek</p><p>3 galaretki (cytrynowe lub agrestowe)</p><p></p><p>Jabłka obieram i ścieram na tarce-duże oczka,smażę.</p><p>Galaretki rozpuszczam w 1 szkl.wrzątku i dodaję do gorących jabłek.</p><p>Zostawiam do ostygnięcia.</p><p></p><p>Biszkopt przekrawam na dwie części,na jedną wykładam siadające jabłka z galaretką,przykrywam drugim biszkoptem-dociskam.</p><p></p><p>Warstwa budyniowa.</p><p>ok.25 dkg dobrego masła (bez oleju i dodatków)</p><p>6 żółtek</p><p>ok 1 szkl.cukru</p><p>4 łyżki mąki pszennej</p><p>4 łyżki mąki kartoflanej</p><p>1 litr mleka</p><p>300 ml. śmietany kremówki</p><p>4 łyżeczki żelatyny</p><p>3 kolorowe galaretki</p><p></p><p>Galaretki rozpuszczam-każdą osobno w połowie wody podanej w przepisie,wylewam na talerze.gdy się zsiądzie kroję w kostkę.</p><p>Z mleka,żółtek,cukru i mąki kartoflanej i pszennej gotuję budyń.Gdy ostygnie, miksuję masło i dodaję po łyżce zimnego budyniu.</p><p>Żelatynę namaczam,potem rozpuszczam.Ubijam śmietanę na sztywno i dodaję rozpuszczoną żelatynę.</p><p>Do utartego budyniu z masłem delikatnie daję ubitą śmietanę-mieszam łyżką.Dodaję galaretki pokrojone-łączę.</p><p>Wyłożyć masę na przygotowany wcześniej biszkopt z jabłkami.</p><p></p><p>Życzę smacznego.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77108[/ATTACH]</p><p></p><p>Mam kłopoty z wstawieniem fotki,może tym razem się uda...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AGA2312, post: 1345994, member: 32892"] Witam, Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto które często robię-uwielbiają go moi synowie. Jest to ciasto zmodyfikowane prze ze mnie,uwielbiam eksperymentować przy pieczeniu.Czasami z dwóch,trzech przepisów piekę jedno ciasto. Biszkopt; upieczony z 5-6 jajek na dużej blaszce. Masa jabłkowa; ok 2,5 kg jabłek 3 galaretki (cytrynowe lub agrestowe) Jabłka obieram i ścieram na tarce-duże oczka,smażę. Galaretki rozpuszczam w 1 szkl.wrzątku i dodaję do gorących jabłek. Zostawiam do ostygnięcia. Biszkopt przekrawam na dwie części,na jedną wykładam siadające jabłka z galaretką,przykrywam drugim biszkoptem-dociskam. Warstwa budyniowa. ok.25 dkg dobrego masła (bez oleju i dodatków) 6 żółtek ok 1 szkl.cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki kartoflanej 1 litr mleka 300 ml. śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny 3 kolorowe galaretki Galaretki rozpuszczam-każdą osobno w połowie wody podanej w przepisie,wylewam na talerze.gdy się zsiądzie kroję w kostkę. Z mleka,żółtek,cukru i mąki kartoflanej i pszennej gotuję budyń.Gdy ostygnie, miksuję masło i dodaję po łyżce zimnego budyniu. Żelatynę namaczam,potem rozpuszczam.Ubijam śmietanę na sztywno i dodaję rozpuszczoną żelatynę. Do utartego budyniu z masłem delikatnie daję ubitą śmietanę-mieszam łyżką.Dodaję galaretki pokrojone-łączę. Wyłożyć masę na przygotowany wcześniej biszkopt z jabłkami. Życzę smacznego. [ATTACH=full]77108[/ATTACH] Mam kłopoty z wstawieniem fotki,może tym razem się uda... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ulubione ciasto moich dzieci
Bottom