- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Upma to popularna potrawa śniadaniowa z południowych Indii. Ilu jest kucharzy, tyle sposóbów na przygotowanie upmy, ponieważ każdy dostosowuje ją do indywidualnych preferencji smakowych. Ja korzystam ze wskazówek Sanjay Thummy. Upma to coś więcej, niż połączenie smaków jej części składowych. Jeśli spytacie, czy to smakuje jak jajecznica z chlebem i ziemniakami, odpowiem: nie. To smakuje jak upma. To potrawa sama w sobie, cudowna eksplozja orientalnych smaków. Jeśli chcecie podczas śniadania odbyć krótką podróż do Indii, zachęcam do spróbowania
To pyszne i pożywne danie, w którym czuje się mnóstwo domowego ciepła.
porcja dla 1 osoby
1 łyżka masła
2 nieduże ziemniaki
1/2 łyżeczki kuminu w ziarnakch
1 żabek czosnku
0,5 cm korzenia imbiru
1/2 łyżeczki curry
chili do smaku
1 nieduża cebula
2 jajka
1-2 pomidory, pokrojone w kostkę
ew. świeża kolendra lub pietruszka
2 kromki chleba bez skórki (zwykły lub tostowy), drobno pokruszone (ręcznie lub za pomocą malaksera)
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).
Na dużej patelni lub w woku rozpuścic masło. Dodać kumin, posiekany ząbek czosnku, curry, chili oraz posiekany imbir. Dodać pokrojone ziemniaki. Oprószyć do smaku solą. Wymieszać. Smażyć pod przykryciem przez kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie (pokrojenie ich na bardzo małe kawałki przyspiesza ten proces).
Kiedy ziemniaki będą miękkie i lekko przyrumienione, dodać obraną, posiekaną cebulę, wymieszać i chwilę razem smażyć. Następnie na patelnię wbijamy jajka i smażymy całość dokładnie mieszając, aż jajka się zetną. Teraz dodajemy posiekane pomidory, kolendrę (ja nie przepadam, pominęłam) oraz pokruszony chleb. Mieszamy całość do połaczenia skadników.
Jeśli upma wyjdzie zbyt sucha, wystarczy skropić ją wodą lub dodać więcej pomidora.
Podajemy upmę na ciepło.


porcja dla 1 osoby
1 łyżka masła
2 nieduże ziemniaki
1/2 łyżeczki kuminu w ziarnakch
1 żabek czosnku
0,5 cm korzenia imbiru
1/2 łyżeczki curry
chili do smaku
1 nieduża cebula
2 jajka
1-2 pomidory, pokrojone w kostkę
ew. świeża kolendra lub pietruszka
2 kromki chleba bez skórki (zwykły lub tostowy), drobno pokruszone (ręcznie lub za pomocą malaksera)
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).
Na dużej patelni lub w woku rozpuścic masło. Dodać kumin, posiekany ząbek czosnku, curry, chili oraz posiekany imbir. Dodać pokrojone ziemniaki. Oprószyć do smaku solą. Wymieszać. Smażyć pod przykryciem przez kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie (pokrojenie ich na bardzo małe kawałki przyspiesza ten proces).
Kiedy ziemniaki będą miękkie i lekko przyrumienione, dodać obraną, posiekaną cebulę, wymieszać i chwilę razem smażyć. Następnie na patelnię wbijamy jajka i smażymy całość dokładnie mieszając, aż jajka się zetną. Teraz dodajemy posiekane pomidory, kolendrę (ja nie przepadam, pominęłam) oraz pokruszony chleb. Mieszamy całość do połaczenia skadników.
Jeśli upma wyjdzie zbyt sucha, wystarczy skropić ją wodą lub dodać więcej pomidora.
Podajemy upmę na ciepło.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: