Vanilla Scones

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
tak mnie zachwyciły, że musiałam je zrobić
icon_smile.gif
Jakoś tak wanilia do mnie przemówiła
icon_smile.gif
Kupiłam ostatnio 3 laski i nie miałam na nie pomysłu a tu taki przepis wpadł mi w oko.

Oryginał znajduje się na blogu 'Cookie Baker Lynn'.

Zachęciła mnie opowieść autorki i wyzwanie, jakie przed sobą postawiła- ciastka mają smakować tak jak Vanilla Scones ze 'Starbucks'. Kto jadł oryginał, ten będzie wiedział- ja nie jadłam ale z efektu jestem zadowolona.

Wyszły kruche, niezbyt słodkie, z waniliową nutą.

Polecam jako przegryzkę lub idealne ciacho do kawy
icon_smile.gif

Przepis podaję w wersji nieco zmodyfikowanej

Vanilla Scones

3296719283_3ac133900b.jpg

Składniki (na 16 scones'ów)
4 szklanki mąki
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
140 g zimnego, posiekanego masła
2 jajka
1 szklanka śmietany (dałam 30%)
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Na glazurę (nie robiłam)

1 szklanka cukru pudru
2-4 łyżki mleka

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Przetnij wzdłuż laskę wanilii i usuń z niej nasionka. Zmieszaj mąkę, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i sól. Dodaj ziarenka wanilii (pustą laskę wanilii zachowaj do zrobienia cukru waniliowego*).Dodaj posiekane masło i wymieszaj mikserem do czasu, aż mieszanina będzie miała wygląd mokrego piasku z niewielkimi grudkami masła.

W dużej misce zmieszaj śmietankę z jajkiem i aromatem waniliowym. Ubij do czasu połączenia składników. Wsyp suchą mieszankę do mokrej i wymieszaj do czasu aż mąka zostanie wchłonięta (nie dłużej, bo scones'y będą twarde!).

Podziel ciasto na 2 części. Z każdej z nich uformuj koło o średnicy ok.15 cm i podziel je na 8 równych trójkątów. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nie trójkąty (po 8 na każdej).

Włóż obie do piekarnika, nie jedna pod drugą- zostaw odstęp.

Piecz przez 15-18 minut, w połowie czasu zamieniając miejscami blachy. Pozwól im ostygnąć przez 30 minut i polukruj (opcja- ja nie lukrowałam).

Smacznego!

3296719291_b89cb0830f.jpg

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
dzisiaj je zrobię bo od sconesow w starbucksie bylam uzalezniona (a do tego kuber chai tea latte;)).
ich dietetyczne scones tez sa pyszne i wydaje mi sie,że roznia sie od tych tylko tym,że zamiast smietany maja maslankę, no i może mnie masla:)

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
oliweczka @ 13 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=834882jakby tak do tego jeszcze przepis na domowe wykonanie Caramel Frappuccino....
może nie jest identyczne ale bardzo podbne:
1/2 espresso (schlodzonego)
15ml syropu carmelowego sweetbird (te nasze rodzime z victoria cymes, czy duki są za rzadkie)
100ml mleka chudego
50ml mleka skondensowanego light (nie zawsze daje)
kostki lodu

wszystko ttraktujesz przystawką do lodu od blendera do momentu az wszystko ladnie sie polaczy, polewasz syropem:).

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Jak sie maja do oryginalu nie dane mi bylo poznac, ale calkiem niezle z nich pogryzacze do herbaty. Dalam kubek 200 ml smietany 12 % Kesem, i sok z cytryny zamiast skorki, poniewaz pol cytryny w miedzyczasie wyszlo.
Tez nie lukrowalam, po co? Zreszta nie lubie lukru. Nastepnym razem posmaruje bialkiem albo mlekiem i posypie czyms chrupiacym.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy