Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Vermont Sourdough
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 770594" data-attributes="member: 1142"><p>Moj zakwas, niezaleznie od pory roku i temperatury, ma szalony temperament. Obecnie stoi (i wylazi ze sloja) na bardzo chlodnym parapecie kuchennym (nie ma pod nim kaloryfera), mysle, ze ma tam jakies 17 C nie wiecej. </p><p>Chlodny ogrzalam dzis rano (ok 9 ) do temp. pokojowej, potem odlalam 2/3. W sloju zostaly 3-4 lyzki zakwasu, do tego dodalam 300g wody zimnej i 200g maki zytniej razowej zarnowej. Ok 4-5 po poludniu, zakwas uniosl sie do samej gory sloja, po 6 z niego &quot;wylazl&quot;.</p><p></p><p>Wnioskuje zatem, ze temp. nie powinna miec wiekszego znaczenia. Owszem, pelne uaktywnienie zakwasu zabierze wiecej czasu w chlodzie; w zimnych pomieszczeniach mozna wykorzystac funkcje &quot;z zarowka&quot; w naszych piekarnikach. Po uzyciu, zakwas dokarmic i wstawic do lodowki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 770594, member: 1142"] Moj zakwas, niezaleznie od pory roku i temperatury, ma szalony temperament. Obecnie stoi (i wylazi ze sloja) na bardzo chlodnym parapecie kuchennym (nie ma pod nim kaloryfera), mysle, ze ma tam jakies 17 C nie wiecej. Chlodny ogrzalam dzis rano (ok 9 ) do temp. pokojowej, potem odlalam 2/3. W sloju zostaly 3-4 lyzki zakwasu, do tego dodalam 300g wody zimnej i 200g maki zytniej razowej zarnowej. Ok 4-5 po poludniu, zakwas uniosl sie do samej gory sloja, po 6 z niego "wylazl". Wnioskuje zatem, ze temp. nie powinna miec wiekszego znaczenia. Owszem, pelne uaktywnienie zakwasu zabierze wiecej czasu w chlodzie; w zimnych pomieszczeniach mozna wykorzystac funkcje "z zarowka" w naszych piekarnikach. Po uzyciu, zakwas dokarmic i wstawic do lodowki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Vermont Sourdough
Top
Bottom