Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Vermont Sourdough
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 945255" data-attributes="member: 1142"><p>Bunciu,</p><p></p><p>w 4 C gotowy bochenek tego chleba nie powinien wyrastac dluzej niz 18 godzin</p><p></p><p>rozmraznie: wyjac bochenke z lodwki i zostawic w temperaturze pokojowej, mozna zostawic w opakowaniu w ktorym chleb byl mrozony</p><p></p><p>ten zakwas zytni, ktory pozostal Ci po odjeciu 2 lyzek na zaczyn na Vermont, mozna przede wszystkim porzadnie odwiezyc (bo skoro takjuz go duzo masz to wnioskuje, ze dokarmiajac go nie odejmujesz). Aby zrobic &quot;levain&quot;, wez z niego 2-3 lyzki i w rownych ilosciach gramowych dodaj wody i maki pszennej (najlepiej podziel te ilosc na pol i dokarm w dwoch etapach, co 12 godz. - czyli po 100g maki i wody w 24 godziny, to na pol - po 50g maki i wody co 12 godzin) gdyby sie lenil mozesz powtorzyc odlewajac polowe po 24 godzinach.</p><p></p><p>Reszte zakwasu wylac pozostawiajac 2-3 lyzki na dnie naczynia i to dokarmic taka sama metoda jak do levain (bialego/razowego zakwasu pszennego)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 945255, member: 1142"] Bunciu, w 4 C gotowy bochenek tego chleba nie powinien wyrastac dluzej niz 18 godzin rozmraznie: wyjac bochenke z lodwki i zostawic w temperaturze pokojowej, mozna zostawic w opakowaniu w ktorym chleb byl mrozony ten zakwas zytni, ktory pozostal Ci po odjeciu 2 lyzek na zaczyn na Vermont, mozna przede wszystkim porzadnie odwiezyc (bo skoro takjuz go duzo masz to wnioskuje, ze dokarmiajac go nie odejmujesz). Aby zrobic "levain", wez z niego 2-3 lyzki i w rownych ilosciach gramowych dodaj wody i maki pszennej (najlepiej podziel te ilosc na pol i dokarm w dwoch etapach, co 12 godz. - czyli po 100g maki i wody w 24 godziny, to na pol - po 50g maki i wody co 12 godzin) gdyby sie lenil mozesz powtorzyc odlewajac polowe po 24 godzinach. Reszte zakwasu wylac pozostawiajac 2-3 lyzki na dnie naczynia i to dokarmic taka sama metoda jak do levain (bialego/razowego zakwasu pszennego) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Vermont Sourdough
Top
Bottom