- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Bardzo u nas popularne ciasto, do popoludniowej kawy wrecz idealne. Bardzo proste w przygotowaniu i ile domow tyle sposobow na ozdabianie, okraszanie etc.
Podstawa sa dwa pieczone jednoczesnie blaty z ciasta ucieranego, bardzo lekkie i puszyste. Sklada je sie jak kanapke, z warstwa dzemu i kremu lub bitej smietany, kremu cukierniczego, ganache. Okazjonalnie dekoruje sie rowniez wierzch.
Skladniki i proporcje na ciasto latwo zapamietac gdyz sa to te same ilosci masla, cukru, jajek i maki ze spulchniaczami. Ciasto piecze sie w jednakowych tzw. sandwich tins - plaskich, okraglych formach z rantem. Blaty sa delikatnie wypukle na srodku i sklada je sie bez przycinania/wyrownywania.
Na dwie blaszki o srednicy 20cm, wysmarowanych maslem i wysypanych bulka tarta lub wylozonych papierem do pieczenia.
Piec rozgrzewam do 180C.
175g miekkiego masla
175g drobnego cukru
3 duze jajka
175g maki ze spulchniaczami
Do miski wkladam maslo, ubijam je chwilke mikserem, dodaje cukier i miksuje az powstanie puszysta i jasna masa. Wtedy zaczynam dodawac po jednym jajku, ubijajac za kazdym razem ok. 1 minuty na wysokich obrotach. Zmniejszam obroty do min. i stopniowo dodaje przesiana make. Mozna dodac odrobine ekstraktu z wanilii lub innego. Masa ma byc nadal puszyta i lekka. Wykladam po 350g takiej masy do przygotowanych foremek, wyrownuje wierzch nozem cukierniczym i wkladam do pieca. Dwie na raz. Pieke 20 min. Upieczone ciasto jest sztywne w dotyku. Wyjmuje z pieca i foremek, studze na kratce.
Gdy blaty stygna, przygotowuje nadzienie.
Na przyklad takie jak dzis:
Podstawa sa dwa pieczone jednoczesnie blaty z ciasta ucieranego, bardzo lekkie i puszyste. Sklada je sie jak kanapke, z warstwa dzemu i kremu lub bitej smietany, kremu cukierniczego, ganache. Okazjonalnie dekoruje sie rowniez wierzch.
Skladniki i proporcje na ciasto latwo zapamietac gdyz sa to te same ilosci masla, cukru, jajek i maki ze spulchniaczami. Ciasto piecze sie w jednakowych tzw. sandwich tins - plaskich, okraglych formach z rantem. Blaty sa delikatnie wypukle na srodku i sklada je sie bez przycinania/wyrownywania.
Na dwie blaszki o srednicy 20cm, wysmarowanych maslem i wysypanych bulka tarta lub wylozonych papierem do pieczenia.
Piec rozgrzewam do 180C.
175g miekkiego masla
175g drobnego cukru
3 duze jajka
175g maki ze spulchniaczami
Do miski wkladam maslo, ubijam je chwilke mikserem, dodaje cukier i miksuje az powstanie puszysta i jasna masa. Wtedy zaczynam dodawac po jednym jajku, ubijajac za kazdym razem ok. 1 minuty na wysokich obrotach. Zmniejszam obroty do min. i stopniowo dodaje przesiana make. Mozna dodac odrobine ekstraktu z wanilii lub innego. Masa ma byc nadal puszyta i lekka. Wykladam po 350g takiej masy do przygotowanych foremek, wyrownuje wierzch nozem cukierniczym i wkladam do pieca. Dwie na raz. Pieke 20 min. Upieczone ciasto jest sztywne w dotyku. Wyjmuje z pieca i foremek, studze na kratce.
Gdy blaty stygna, przygotowuje nadzienie.
Na przyklad takie jak dzis:
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: