Victoria Sponge

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo u nas popularne ciasto, do popoludniowej kawy wrecz idealne. Bardzo proste w przygotowaniu i ile domow tyle sposobow na ozdabianie, okraszanie etc.

Podstawa sa dwa pieczone jednoczesnie blaty z ciasta ucieranego, bardzo lekkie i puszyste. Sklada je sie jak kanapke, z warstwa dzemu i kremu lub bitej smietany, kremu cukierniczego, ganache. Okazjonalnie dekoruje sie rowniez wierzch.

Skladniki i proporcje na ciasto latwo zapamietac gdyz sa to te same ilosci masla, cukru, jajek i maki ze spulchniaczami. Ciasto piecze sie w jednakowych tzw. sandwich tins - plaskich, okraglych formach z rantem. Blaty sa delikatnie wypukle na srodku i sklada je sie bez przycinania/wyrownywania.

Na dwie blaszki o srednicy 20cm, wysmarowanych maslem i wysypanych bulka tarta lub wylozonych papierem do pieczenia.

Piec rozgrzewam do 180C.

175g miekkiego masla
175g drobnego cukru
3 duze jajka
175g maki ze spulchniaczami


Do miski wkladam maslo, ubijam je chwilke mikserem, dodaje cukier i miksuje az powstanie puszysta i jasna masa. Wtedy zaczynam dodawac po jednym jajku, ubijajac za kazdym razem ok. 1 minuty na wysokich obrotach. Zmniejszam obroty do min. i stopniowo dodaje przesiana make. Mozna dodac odrobine ekstraktu z wanilii lub innego. Masa ma byc nadal puszyta i lekka. Wykladam po 350g takiej masy do przygotowanych foremek, wyrownuje wierzch nozem cukierniczym i wkladam do pieca. Dwie na raz. Pieke 20 min. Upieczone ciasto jest sztywne w dotyku. Wyjmuje z pieca i foremek, studze na kratce.

Gdy blaty stygna, przygotowuje nadzienie.

Na przyklad takie jak dzis:
 

Załączniki

  • Victoria_Sponge_with_Cream_Strawberries.jpg
    Victoria_Sponge_with_Cream_Strawberries.jpg
    256.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy