Vitello tonnato
SKŁADNIKI
Przepis dla 4 osób
1 szklanka octu
100g kaparów
1 cytryna
oliwa z oliwek extravergine
sól
200 g tuńczyka w sosie własnym
1 marchewka
seler naciowy
1 cebula
20 g pietruszki (natki)
6 koreczków (anchois)
pieprz
liść laurowy
700 g cielęciny
Do garnka włożyć mięso, zalać wodą, dodać sól, seler, marchew, koreczki, cebulę, natkę, liść laurowy i pieprz. Gotować. Wyjąc mięso, warzywa odcedzić, przestudzić.
Warzywa zmiksować z dodatkiem tuńczyka, kaparów, oliwy, octu i soku z cytryny.
Ostudzone mięso pokroić na cienkie plastry, zalać sosem, przybrać kaparami i jeść.
SKŁADNIKI
Przepis dla 4 osób
1 szklanka octu
100g kaparów
1 cytryna
oliwa z oliwek extravergine
sól
200 g tuńczyka w sosie własnym
1 marchewka
seler naciowy
1 cebula
20 g pietruszki (natki)
6 koreczków (anchois)
pieprz
liść laurowy
700 g cielęciny
Do garnka włożyć mięso, zalać wodą, dodać sól, seler, marchew, koreczki, cebulę, natkę, liść laurowy i pieprz. Gotować. Wyjąc mięso, warzywa odcedzić, przestudzić.
Warzywa zmiksować z dodatkiem tuńczyka, kaparów, oliwy, octu i soku z cytryny.
Ostudzone mięso pokroić na cienkie plastry, zalać sosem, przybrać kaparami i jeść.