- Gru 2, 2007
- 3,261
- 0
- 36
zgodnie z zapowiedzia odszukalam przepis
na cieniusie wafelki, ktore mozna ksztaltowac na cieplo po upieczeniu
nie wiem czy to sie powinno wafelki nazywac, czy np. dachowki, bo ciasto w zrodle (i tradycji) nazywa sie stencil paste...
3 bialka
100 g cukru pudru
100 g maki
60 g niesolonego masla, stopionego na brazowo
ew. esencja waniliowa
Utrzec bialka z cukrem pudrem, tylko na tyle, zeby utworzyly jednolita mase. Dodac make i wymieszac na tyle, zeby skladniki sie polaczyly. Dodac stopione maslo i kilka kropli esencji waniliowej, jesli sie jej uzywa, delikatnie wymieszac. Wstawic przykryte (nie przejdzie obcymi zapachami) do lodowki na 30 minut.
Do ksztaltowania mozna uzywac szablonow, np. takich http://www.decorfooditaly.it/sectionownite...etail=FactSheet
Mate silikonowa kladzie sie na jakiejs plaskiej blaszce odwroconej do gory kolam (tak bedzie "operowac" miekka mata). Szablon kladzie sie na mate i szpatulka rozsmarowuje sie cieniusia warstwe ciasta. Piecze sie to w temp. 200 st. C, w zaleznosci od ksztaltu 5-8 minut. Gotowe wafelki powinny byc bardzo jasne, zlote z ciut ciemniejszymi brzegami.
Po jednym wafelku sciagac z maty i szybko klasc na docelowej formie (na lyzce - lyzka, miedzy dwoma foremkami do ciasta - koszyczek, na cienkim walku - lodka).
nie wiem czy to sie powinno wafelki nazywac, czy np. dachowki, bo ciasto w zrodle (i tradycji) nazywa sie stencil paste...
3 bialka
100 g cukru pudru
100 g maki
60 g niesolonego masla, stopionego na brazowo
ew. esencja waniliowa
Utrzec bialka z cukrem pudrem, tylko na tyle, zeby utworzyly jednolita mase. Dodac make i wymieszac na tyle, zeby skladniki sie polaczyly. Dodac stopione maslo i kilka kropli esencji waniliowej, jesli sie jej uzywa, delikatnie wymieszac. Wstawic przykryte (nie przejdzie obcymi zapachami) do lodowki na 30 minut.
Do ksztaltowania mozna uzywac szablonow, np. takich http://www.decorfooditaly.it/sectionownite...etail=FactSheet
Mate silikonowa kladzie sie na jakiejs plaskiej blaszce odwroconej do gory kolam (tak bedzie "operowac" miekka mata). Szablon kladzie sie na mate i szpatulka rozsmarowuje sie cieniusia warstwe ciasta. Piecze sie to w temp. 200 st. C, w zaleznosci od ksztaltu 5-8 minut. Gotowe wafelki powinny byc bardzo jasne, zlote z ciut ciemniejszymi brzegami.
Po jednym wafelku sciagac z maty i szybko klasc na docelowej formie (na lyzce - lyzka, miedzy dwoma foremkami do ciasta - koszyczek, na cienkim walku - lodka).
Ostatnią edycję dokonał moderator: