Wafle z masą bakaliową

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
Podobne wafle pod nazwą wafle z masą śliwkową sprzedają w cukierni w Jaśle (nie ma aż tyle bakalii) . Uwielbiam je i dlatego chciałam je jakos podrobić. Udało się
icon_smile.gif
Teraz nie musze za kg 36zł wydawać (a jest ciężki), choc zakup bakalii na bazarku nie był tani, ale co tam
icon_smile.gif
przynajmniej regulowałam słodkość wgł gustu.
DSCN0241.jpg DSCN0244.jpg

Składniki:
- 4 jaja
- ok.200 g masła (dałam chyba 170g)
- 150 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 200g ciastek owsianych (dałam jakieś z otrębami i śliwkami co kupiłam w Auchan) lub 4-5 paczek Petitków
- bakalie: morele, śliwki, rodzynki królewskie, daktyle, ananas, orzechy laskowe i włoskie
- 2 lub 4 płaty wafli

Proporcje bakalii ułożyć wedle gustu. Ja dałam ok.200g śliwek, 100 g moreli, daktyli i ananasa plastry oraz ok.200g rodzynek. Orzechów 1,5 szkl.

Pokroić i namoczyć je w ciepłej wodzie z odrobiną soku z cytryny lub jakimś alkoholem jeśli ktoś lubi- dałam bez %. Woda potem jest mniamu mniamu.

Jajka ubić na parze mikserem wraz z cukrem. Ma powstać puszysta prawie biała masa. Zdjąć z "pary" i dodać masło, będzie się rozpuszczać. Delikatnie ubijać, potem dodać kakao. Na sam koniec dodać pokrojone bakalie i ciastka. Wymieszć.

Odłożyć do ostudzenia, ale jeszcze ciepłą masą smarować wafla i docisnąć go drugim. Zależy jak grubo nałożymy masy i jak dużo nam jej wyszło nakładamy mase pomiędzy 2 płaty.
Ja jadłam jeszcze chrupiący po 4 godz od zrobienia, ale potem włożyłam do lodówki na noc i tam go trzymam. Bardzo nawilgnie. PYCHOTA !!!!

DSCN0243.jpg DSCN0252.jpg

Załączniki

• DSCN0241.jpg
    DSCN0241.jpg
    123.3 KB · Wyświetleń: 4
  • DSCN0243.jpg
    DSCN0243.jpg
    107.3 KB · Wyświetleń: 4
  • DSCN0244.jpg
    DSCN0244.jpg
    155.2 KB · Wyświetleń: 4
  • DSCN0252.jpg
    DSCN0252.jpg
    90.6 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A... dobrze, ze sa juz zdjecia, bo czytajac sam przepis wczesniej jakos myslalam tylko o typowym przekladaniu wafli (wafel-masa-wafel-masa itd...) i cos mi sie nie wydawalo upychanie tych owocow i ciastek pomiedzy wafle (tradycyjnie) tak praktyczne i zarazem smaczne.

Tak sie zastanawiam, bo mam troche chalwy na zbyciu, czy na bazie Twego pomysly nie da sie zrobic kremu chalwowego (bez dodatkow).

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
To to cudo, o którym rozmawiałyśmy?? Z Twoimi dodatkami pewnie jeszcze lepsze.

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
Marg @ 7 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=973990To to cudo, o którym rozmawiałyśmy?? Z Twoimi dodatkami pewnie jeszcze lepsze.
Tak Marg, to to Cudo o które się radziłam Ciebie, a wczesniej z Evallil rozmawiałam a jeszcze dawiem dawna z Beatką
rofl.gif
no i wreszcie zebrałam się w sobie i zrobiłam. Ryzyk Fizyk i jestem Zniewolona smakiem.

Jotho masz rację musze napisac o tym przekładaniu dokładniej, zaraz zmienie... a co do chałwy, a do tego bez bakalii. Myśle że to słodki pomysł na całkiem coś nowego.

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Cieszę się, że sobie poradziłaś i wykombinowałaś swój przepis na te wafle.
icon_smile.gif
Ale widzę, że konsultacja była wielotorowa.
icon_question.gif
Tylko pewnie nie za wiele pomogłyśmy.
icon_lol.gif
Ja takich wafli chyba nigdy nie jadłam. Ale wyglądają baardzo smakowicie. Muszę kiedyś spróbować.
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy