Jak dla mnie babka powinna byc wilgotna i rozplywac sie w ustach- mysle ze wlasnie taka udalo mi sie znalesc
Sami sprawdzcie ....
6 dag gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
1/2 szklanki mleka
2 lyzeczki aromatu waniliowego
25 dag masla
1 1/4 szklanki cukru pudru
6 jaj
3/4 szklanki cukru
Rozgrzewamy piekarnik do 175 C, przygotowujemy foremke do babki
Czekolade roztapiamy az pojawi sie plynan czekoladowa masa, studzimy.
Make, proszek do pieczenia i sol przesiewamy razem .
Mleko laczymy z wanilia.
Maslo ucieramy na duzych obratach przez okolo minute, nastepnie dodajemy cukier puder i ubijamy z maslem na srednich obrotach przez kolene 2 minuty. Stopniowo dodajemy zoltka, caly czas ubijajac.
W innym naczyniu ubijamy bialka na sztywno dodajac stopniowo granulowany cukier . Nastepnie, piane dodajemy do masy , na zmiane z mlekiem i maka- i tak do wykonczenia skladnikow.
Do okolo 1/3 masy dodajemy roztopiona czekolade, mieszamy.
Polowe naszej bialej masy przekladamy do foremki, na biala mase wykladamy czekoladowa mase i na koniec raz jeszcze biala mase.
babke pieczemy przez okolo godzine albo do momentu az patyczek bedzie suchy.
Ciasto jest pyszne w ten sam dzien co pieczone, ale mozna i zrobic dzien wczesniej o ile je dobrze po ostudzeniu zawiniemy w folie.
Zrodlo: Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Cafés of Vienna, Budapest, and Prague by Rick Rodgers - zdjecie ksiazkowe.


6 dag gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
1/2 szklanki mleka
2 lyzeczki aromatu waniliowego
25 dag masla
1 1/4 szklanki cukru pudru
6 jaj
3/4 szklanki cukru
Rozgrzewamy piekarnik do 175 C, przygotowujemy foremke do babki
Czekolade roztapiamy az pojawi sie plynan czekoladowa masa, studzimy.
Make, proszek do pieczenia i sol przesiewamy razem .
Mleko laczymy z wanilia.
Maslo ucieramy na duzych obratach przez okolo minute, nastepnie dodajemy cukier puder i ubijamy z maslem na srednich obrotach przez kolene 2 minuty. Stopniowo dodajemy zoltka, caly czas ubijajac.
W innym naczyniu ubijamy bialka na sztywno dodajac stopniowo granulowany cukier . Nastepnie, piane dodajemy do masy , na zmiane z mlekiem i maka- i tak do wykonczenia skladnikow.
Do okolo 1/3 masy dodajemy roztopiona czekolade, mieszamy.
Polowe naszej bialej masy przekladamy do foremki, na biala mase wykladamy czekoladowa mase i na koniec raz jeszcze biala mase.
babke pieczemy przez okolo godzine albo do momentu az patyczek bedzie suchy.
Ciasto jest pyszne w ten sam dzien co pieczone, ale mozna i zrobic dzien wczesniej o ile je dobrze po ostudzeniu zawiniemy w folie.
Zrodlo: Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Cafés of Vienna, Budapest, and Prague by Rick Rodgers - zdjecie ksiazkowe.