Waniliowe języczki

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
waniliowejezyczki.JPG

Proste jak drut. Właściwie zdecydowałam się na nie spontanicznie, bo nie było czasu na zrobienie markizów nugatowych, które mam zamiar wykonać jeszcze przed świętami. One, tak jak języczki są zamieszczone w gazetce "Świąteczne ciasteczka" - numer specjalny "Dobrych rad", którą to gorąco polecam! Ma dużo ciekawych przepisów i takie urocze zdjęcia..! Trafiłam na nią zupełnie przypadkiem, kiedy tradycyjnie buszowalam w peronowym kiosku. I wśród tysięcy gazetek o makowcach i sernikach natknęłam się na ciasteczka wszelkich rodzajów. Szczęście. :]

Składniki na około 30 sztuk:

175 g miękkiego masła

75 g cukru pudru

szczypta soli

rdzeń z jednej laski wanilii / u mnie esencja z nasion

1 białko

200 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

+ 2 łyżki zimnej wody zimnej wody

+ czekolada na polewę - gorzka, mleczna, jaką chcecie.

Najpierw piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy sól i wanilię, a następnie białko i energicznie mieszamy na gładkie ciasto.

Mąki przesiwamy i łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do masy maślanej i wszystko razem mieszamy.

Ja dodałam jeszcze wodę, bo ciasto wydawało mi się za gęste do wyciskania.

Przekładamy masę do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy języczki na blachę wyłożoną pergaminem.

Pieczemy około 15-20 minut aż lekko zbrązowieją. Po ostygnięciu zanurzamy jednym końcem w polewie z rozpuszczonej na parze czekoladzie.

Tadaaa! Mamy pyszne ciasteczka!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy